"Cartierul este atât de liniştit încât nu mă tem de nimic, nu este ca Brooklyn sau New Heaven, la noi e linişte", a explicat pentru EFE Kennedy Brito, un brazilian care locuieşte de zece ani în localitatea vecină Danbury şi care se întreabă la ce şcoală ar mai putea fi în siguranţă copiii de-acum încolo.

Newtown a fost fondat în 1705 şi este un mic orăşel de basm de 27.000 de locuitori ale cărui case îşi păstrează încă aerul rural. Aici vecinii se cunosc între ei şi se simt toţi implicaţi în tragedia care a lovit şcoala primară Sandy Hook. "Familia mea este prietenă cu doi profesori care predau la şcoală, mulţumim Domnului că au supravieţuit", povesteşte Bobby Haskins, un băiat de 14 ani care învaţă la şcoala catolică din apropiere.

Puţin după orele 9 dimineaţa, poliţia din Newtown primea un apel de alertă, un eveniment necunoscut în acest orăşel unde se întâmplase o singură omucidere în ultimul deceniu, despre atacul armat la această şcoală primară unde învaţă copii cu vârste între 5 şi 10 ani. Tânărul Adam Lanza, de 20 de ani, şi-a ucis mama învăţătoare, acasă, iar apoi s-a dus la şcoală înarmat până în dinţi şi a tras asupra copiilor şi a profesorilor, omorând 20 de elevi şi 6 adulţi, după care s-a sinucis.

Masacrul este al doilea ca gravitate din istoria SUA, după cel de la Universitatea Virginia Tech din 2007, în care şi-au pierdut viaţa 33 de persoane, şi îi face pe localnici să-şi amintească de tragedia de la Columbine (Colorado) din 1999, und au murit 15 persoane. Tragedia a lovit micul oraş Newtown care se pregătea de sărbătorile de Crăciun şi ai cărui locuitori s-au refugiat în centrele religioase pentru a găsi alinare.

"Sunt distrusă. Trei membri ai bisericii noastre au copii la această şcoală şi nu ştim dacă a murit vreunul", spune Maria Briscesh, de 50 de ani, venită ca şi alţi membri ai comunităţii la United Methodist Church, întrebându-se toţi "de ce". Casele Domnului s-au umplut de credincioşi pe parcursul zilei, iar la biserica catolică Santa Rosa de Lima s-au strâns 900 de persoane pentru un priveghi care a durat toată noaptea.

"Suntem în stare de şoc. Nu există cuvinte pentru a descrie prin ceea ce trecem. Nimeni nu a mai văzut aşa ceva", au spus şi locuitorii din oraşul vecin Danbury, în al cărui spital a fost transferată marea parte a victimelor. Cu majoritatea căilor de acces blocate de autorităţi, cu zeci de elicoptere survolând şi o mulţime de poliţişti şi ziarişti comasaţi pe stradă, paşnicul oraş Newtown încerca sâmbătă să-şi revină din această tragedie care îl va marca pentru totdeauna.
Sursa: Agerpres