"Am dat-o în analiză la băieţii de acolo, la contabili. Ca o părere nu are niciun sens (n.r. majorarea taxelor şi impozitelor). În primul rând că beneficiul este mic pentru Primărie. Dacă dădeam o ordonanţă, undeva în luna februarie – martie poată că era mai bine, era mai folositoare. Eu nu-i mai încarc pe bucureşteni. Eu personal nu. Am să prezint Consiliului, am dat să facă analize, să vadă indicele de suportabilitate a cetăţeanului", a precizat Oprescu, într-o emisiune TV.

El a adăugat că pe cetăţeni nu-i interesează că este vorba de o reactualizare a taxelor şi impozitelor.

Întrebat când se va discuta în Consiliul General, Oprescu a răspuns că mai întâi trebuie să apară actul normativ.

"Ordonanţa am văzut-o, e coerentă, dar e târziu, bugetul are nevoie, dar nu aceasta este resursa financiară", a mai apreciat el.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat miercuri că Hotărârea de Guvern privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013 a fost aprobată în conformitate cu prevederile art. 292 din Codul Fiscal (Legea 571/2003).

”Menţionăm că această hotărâre actualizează, conform prevederilor legale menţionate, limitele nivelurilor impozitelor locale cu rata inflaţiei din perioada 2010-2012. Precizăm ca autorităţile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor între limitele minime şi maxime, având inclusiv competenţa legală de a reduce nivelul efectiv al acestora cu până la 10%, în condiţiile plăţii integrale a impozitului local datorat anual. În acest context, precizăm că modificarea limitelor minime şi maxime nu vizează mijloacele de transport înmatriculate şi înregistrate (autoturisme, utilaje agricole, utilaje folosite în domeniul construcţiilor etc.)”, se arată în comunicat.

MFP subliniază faptul că eventualele venituri suplimentare rezultate din aplicarea acestei hotărâri de guvern rămân integral la dispoziţia autorităţilor locale şi sunt folosite pentru îmbunătăţirea calităţii infrastructurii oferite cetăţenilor de către administraţia locală.
Sursa: Agerpres