„Trebuie să continuăm să investim, este esențial pentru industria noastră”, a declarat Abdalla Salem El-Badri, secretar general al OPEC, citat de Reuters, și a adăugat că „cele mai bune zile pentru industrie nu au venit încă”.

Statele din cadrul OPEC au fost lovite puternic de ieftinirea masivă a prețului barilului de petrol, coborât până la 45 de dolari. CU toate acestea, OPEC nu a redus producția zilnică de țiței, considerând că este mai bine să își mențină cota de piață decât să subâieze oferta astfel încât cotația petrolului să revină pe creștere.

Oficialii OPEC pun revenirea viitoare a prețului pe seama creșterii cererii din statele emergente și pe producția redusă din țărinle non-OPEC. De asemenea, reducerea investițiilor anunțată de companii precum Shell în zone în care costul de extracție este foarte ridicat (precum cele Arctice), va duce în viitor la o producție tot mai redusă și, implicit, la o ofertă mai mică.

Arabia Saudită, unul dintre principalii producători de țiței din lume și din OPEC, se află într-un „război” de uzură cu SUA pentru cotă de piață, motiv pentru care suportă prețul redus din prezent. Oricum, saudiții au costuri foarte reduse pentru actualele exploatări, de ordinul a câțiva dolari pe baril.

Totuși, există semne de întrebare asupra optimismului OPEC. În luna decembrie în organizație urmează să reintre Indonezia, iar mișcarea ar putea obliga Organizația să majoreze cota zinică de producție aferentă statelor membre. Iar majorarea ar duce la creșterea ofertei, exact lucrul pe care îl clamează acum ca fiind motiv de scumpirea a petrolului în viitorul apropiat.