Într-un comunicat, reprezentantul ONU lansează ''un apel presant către preşedintele Donald Trump să în calcul nu doar obligaţiile juridice, doctrina şi tradiţiile americane, dar şi consideraţiile morale şi legale ale comunităţii internaţionale, înainte de a autoriza reintroducerea tehnicilor folosite în interogatorii ce sunt strâns legate mai mult de barbarie decât de civilizaţie''. ONU susține că utilizarea torturii, incitarea la tortură şi alte tratamente crude au fost complet interzise de tratate precum Pactul internaţional privitor la drepturile civile şi politice şi Convenţiile de la Geneva din 1949.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută canalului de televiziune ABC, noul preşedinte american Donald Trump a afirmat că este de acord cu folosirea torturii asupra teroriştilor, pentru a răspunde la "foc cu foc".

"Când Statul Islamic (SI) face lucruri de care n-a mai auzit nimeni din Evul Mediu, să nu susţin simularea înecului ? În ceea ce mă priveşte, trebuie să răspundem la foc cu foc", a declarat Trump. El a menţionat că s-a întâlnit recent cu înalţi oficiali din domeniul informaţiilor, care i-au dat asigurări că tortura funcţionează "garantat". Dar, a precizat el, decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecţilor de terorism va fi a ministrului apărării american, James Mattis, şi a directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Mike Pompeo.

După declanşarea războiului împotriva terorismului de către fostul preşedinte american George W. Bush, agenţiile de informaţii ale SUA au înfiinţat închisori secrete pentru suspecţii de terorism, unde deţinuţii ar fi fost supuşi torturii, inclusiv prin tehnici ca simularea înecului şi privarea de somn, notează agenţia de presă Xinhua.

Aceste practici au tensionat relaţiile dintre Washington şi statele din Orientul Mijlociu şi au afectat imaginea SUA în lume. După instalarea sa la putere, în 2009, fostul preşedinte Barack Obama a ordonat închiderea centrelor de detenţie secrete şi abandonarea torturii. Potrivit unor surse guvernamentale citate de media americane, Donald Trump ar putea să semneze, însă, cât de curând un decret privind analizarea oportunităţii de reintroducere a torturii.

Sursa: Agerpres