În 2010, Libia a furnizat OMV aproximativ 33.000 barili echivalent petrol/zi (boe), în jur de 10% din producţia totală a grupului austriac. Aceste livrări au scăzut puternic de la începutul conflictului din Libia, afectând valoarea preţului acţiunilor OMV.

OMV are în Libia 12 licenţe de producţie şi explorare iar contractele pentru produsele petroliere din Libia sunt valabile până în 2032.

Cele mai expuse companii energetice la Libia sunt: OMV (Austria), ENI (Italia) şi Repsol (Spania), conform firmei de brokeraj Cheuvreux.

‘Avem acorduri pe termen lung pentru furnizare şi obligaţii de vânzare şi încă achiziţionăm ţiţei din Libia. Şi în viitor vom menţine aceasta la un nivel minim, la un nivel foarte limitat’, le-a declarat reporterilor Wolfgang Ruttenstorfer.

Acesta a adăugat că cota OMV în producţia din Libia a scăzut ‘masiv’ din cauza turbulenţelor iar producţia la zăcământul de ţiţei Shateira, singurul operat de OMV, a fost sistată în urmă cu zece zile şi rămâne astfel.

‘Este corect că tancurile sunt încărcate şi pregătite dar desigur în volume semnificativ mai mici decât în trecut şi nu la toate terminalele’, a precizat şeful OMV. Acesta a dat asigurări că ‘Nu transferăm nici un fel de sume de bani către clanul Gadaffi, ci către compania petrolieră de stat’.

Acţiunile OMV au înregistrat la bursa din Viena un declin de 6% din 22 februarie. Miercuri acţiunile OMV au scăzut cu 0,7%, la 30,59 euro.

Perspectiva OMV privind producţia solidă din 2011 nu ia în calcul cele mai recente evenimente din Libia, a anunţat luna trecută grupul energetic austriac.

Perspectiva, publicată în raportul privind rezultatele financiare realizate de OMV în trimestrul patru din 2010, estimează că în 2010 compania va obţine o producţie în linie cu cea obţinută anul trecut, aproximativ 318.000 barili echivalent petrol/zi (boe).

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în vreme ce Ministerul Economiei şi Comerţului deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de opt milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 257 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.
SURSA: Agerpres