În cursul zilei de luni, 5 decembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Dorin Cocoş. În primă instanță, acesta avea o condamnare de trei ani de închisoare pentru trafic de influență în cadrul unui dosar privind retrocedările ilegale ANRP. Încetarea procesului penal are loc după ce faptele s-au prescris.

Omul de afaceri Dorin Cocoș nu este singurul care a scăpat de condamnări. Înalta Curte de Casație și Justiție spune că este vorba și despre Crinuţa Dumitrean, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, cea care primise o pedeapsă de 7 ani și 6 luni de închisoare, Sergiu Diacomatu, fost membru în aceeaşi comisie, care primise și el 7 ani și 6 luni de închisoare, dar și omul de afaceri Gheorghe Stelian, care primise 6 ani de detenție.

Aceste pedepse au fost aplicate în luna iunie 2018 de către un complet de trei judecători, însă ele au fost anulate la data de 5 decembrie de un complet de cinci judecători. Noul complet a trebuit să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor.

Magistrații au menținut și deciziile de achitare pentru fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Emil Nuţiu (evaluator), Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan şi Ionuţ Florentin Mihăilescu (fost consilier al şefei DIICOT).

Nu în ultimul rând, judecătorii au au menţinut dispoziţia de confiscare specială de la Dorin Cocoş a sumei de 10 milioane de euro, în timp ce Emil Nuţiu trebuie să plătească în solidar cu Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian suma de 218 milioane lei, cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie.

Decizia ICCJ este definitivă

În acest dosar, Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Aceasta nu a fost singura judecată și aici vorbim despre Crinuţa Dumitrean, Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu şi Remus Baciu, evaluatorul Emil Nuţiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe şi Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin Cocoş, şi Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al şefei DIICOT.

„În 15 martie 2011, inculpaţii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan şi Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane”, arătau procurorii.