În timp ce guvernul spaniol refuză să recunoască referendumul, președintele regional al Cataloniei, Carles Puigdemont, și-a anunțat intenția de a declara luni independența față de Spania.

Mai jos este un interviu între Puigdemont și BILD, unde oficialul își expune planurile pentru viitorul Cataloniei:

BILD: Domnule Puigdemont, te vezi ca președinte al unui nou stat?

Carles Puigdemont: Nu încă. Dar rezultatele referendumului vor fi numărate până la sfârșitul acestei săptămâni. Apoi, ne vom declara independența în 48 de ore. Cu toate acestea, mă simt deja ca un președinte al unei țări libere, în care milioane de oameni au luat o decizie importantă. Pașii următori vor fi luați de parlament.

BILD: Dar există o mare opoziție. Nu sunteți decât un separatist pentru cei care sunt împotriva referendumului.

Puigdemont: Guvernul spaniol a blocat tot ceea ce am încercat în ultimii ani. Nu au vrut să negocieze. Nici nu vor să vorbească despre distribuirea impozitelor. Nu ne-au oferit o alternativă. Noi state au fost stabilite pe tot globul. Este o procedură normală. Deoarece voința liberă a poporului nu poate fi suprimată pe termen lung.

BILD: Dar nimeni în Catalonia nu este suprimat de guvernul spaniol. Sau veți pretinde că premierul Rajoy este un dictator?

Puigdemont: Guvernul spaniol acționează ca și cum ar fi un stat autoritar. Uită-te la ce sa întâmplat duminică. Violența a izbucnit împotriva oamenilor pașnici care intenționau să voteze. Guvernul spaniol a ordonat arestarea oponenților politici, a influențat mass-media și a blocat site-urile web. Și, auziți elicopterul care circulă chiar deasupra clădirii guvernului nostru chiar acum? Suntem monitorizați toată ziua și noaptea. Acționează diferit față de un stat autoritar?

BILD: Guvernul spaniol a invocat constituția spaniolă și a declarat ilegal referendumul și mișcarea de independență. Regele te-a criticat de asemenea. Veți fi arestat în curând?

 

Puigdemont: Nu mă tem de arestare. Și nu mă surprinde nimic din ceea ce face guvernul spaniol. Arestarea mea este o posibilitate. Cu toate acestea, ar fi o mișcare barbară. Guvernul spaniol face o eroare după alta și își închide ochii asupra realității.

Aceste lucruri sunt dezamăgitoare pentru mine: de ce nimeni din UE nu critică acțiunile poliției? Drepturile și libertățile civile fundamentale ale cetățenilor europeni au fost încălcate. Dar UE rămâne tăcută. Dacă s-ar fi întâmplat același lucru în Turcia, în Polonia sau în Ungaria, aceasta ar fi determinat o revoltă masivă.

BILD: Situația continuă să ia amploare. Cât de departe intenționați să mergeți?

Puigdemont: Vom merge atat de departe cat vor oamenii sa mergem. Dar fără folosirea forței. Întotdeauna am fost o mișcare pașnică. Și sunt sigur că Spania nu poate ignora voința atâtor oameni.

BILD: În Madrid, guvernul a amenințat că va prelua controlul asupra Cataloniei. Este un război civil?

Puigdemont: Nu, am spus deja că mișcarea noastră a fost pașnică și va rămâne pașnică. Cu toate acestea, guvernul spaniol a trimis în regiune 10 000 de membri ai poliției naționale și ai gardienilor naționali care au avut o misiune clară de a ataca civili pașnici. Cu toate acestea, nu vom folosi violența.

BILD: Ce urmează în următoarele zile?

Puigdemont: Întotdeauna am spus că suntem pregătiți pentru discuții. Am fost inspirați de referendumul privind independența în stilul scoțian. Vrem ca UE să se implice în final și să vorbească cu ambele părți și nu numai cu guvernul de la Madrid. Suntem pregătiți pentru independență.

BILD: Fanii fotbalului se întreabă, unde va juca FC Barcelona după ce v-ați declarat independența?

Puigdemont: Numai clubul va putea lua această decizie. Nu-mi pot imagina ce ar face Liga Spaniolă fără un club atât de important. Și asta este valabil și pentru jocurile dintre Madrid și Barca. Deși sunt un fan Girona, îmi place să vizionez jocurile.