Organizaţia Mondiale a Sănătăţii (OMS), printr-un comitet de experți, a recomandat în cursul zilei de luni administrarea unor doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 persoanelor ”moderat sau sever imunodeprimate”. Măsura se adresează tuturor vaccinurilor omologate de ONU.

Nu este vorba de o a treia doză

Mai mult, experţii OMS au transmis că nu este vorba de recomandarea unei a treia doze pentru populaţia generală, lucru pe care nu îl aprobă pe motiv că ar trebui eliberate doze pentru țările unde rata de vaccinare este extrem de scăzută.

”Recomandarea pe care o oferim acum este ca persoanelor imunodeprimate să li se administreze o doză suplimentară” pentru a-şi spori răspunsul imunitar la nivelul de protecţie necesar pentru a le împiedica să dezvolte forme severe ale bolii care necesită spitalizare sau cauzează moartea, a explicat dr. Kate O Brien, directoare a departamentului pentru vaccinare din cadrul OMS.

Pentru ce boli este recomandată o a treia doză de vaccin

Persoanele imunodeprimate – al căror sistem de apărare al corpului uman nu este suficient de puternic – au fost excluse din studiile clinice care au făcut posibilă determinarea protocoalelor de vaccinare.

”Această a treia doză (vaccinurile autorizate de OMS necesită două doze iniţiale, cu excepţia vaccinului Janssen, care nu necesită decât o doză), ar trebui administrată după una până la trei luni după cea de-a doua”, a spus dr. O’Brien.

De asemenea, persoanele cu vârsta de 60 de ani sau mai mult ar trebui să primească încă o doză. OMS a aprobat cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager de la Moderna şi Pfizer-Biontech, cele două vaccinuri chineze de la Sinopharm şi Sinovac, vaccinul de la Johnson & Johnson, precum şi cel produs de AstraZeneca.