OMS susține că aeroporturile şi ale puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 drept condiţie pentru a putea intra pe teritoriul altor ţări, informează Efe, citată de Agerpres.

Mai exact, în raportul epidemiologic săptămânal asupra pandemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a insistat cu privire la faptul că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinţă pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii.

Totodată, sursa citată a mai subliniat faptul că în cazul în care ar exista o diferență între persoane, ar putea existe repercursiuni grave în administrarea neadecvată a dozelor în categoriile de risc, care pot contracta forme de COVID mult mai grave.

”A acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19″, a precizat OMS.

Certificatele de vaccinare nu sunt recomandate

În același timp, organizația mai subliniază faptul că, utilizarea „certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali, indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala, nu este recomandabilă şi nici „nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice”.

De asemenea, în raportul său, OMS precizează că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc trebuie să evite să călătorească în ţări cu o rată înaltă de COVID-19.

De cealaltă parte însă, potrivit organizaţiei, călătorii internaţionali „nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19”.

De menționat este faptul că, pandemia a influențat major programele de zbor. Mai exact, în 2020, traficul pasagerilor internaţionali a scăzut cu 60 % faţă de anul 2019, (cu 2,7 miliarde mai puţin). Aceste scăderi s-au resimțit în rândul companiilor aeriene, care au înregistrat pierderi estimate la 371 miliarde de dolari.