Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, afirmă că a primit de la prefectul judeţului Dolj o adresă privind căsuţele amenajate în cadrul Târgului de Crăciun din oraş, edilul acuzând faptul că la Craiova se aplică „o legislaţie dublă faţă de restul ţării”.

Vasilescu îi ironizează pe juriştii Prefecturii Dolj, despre care spune că „nu ar fi putut să promoveze nici măcar anul I la Facultatea de Drept”, dar şi pe prefectul judeţului, despre care scrie că „l-a cam vătămat Covidul de care ne proteja când ne interzicea să cumpărăm acadele şi halviţă de sub biroul lui. L-o fi luat de la comercianţii de la tarabe când a mers să îi închidă…”.

”Ne rămâne doar să ne adresăm instanţei”

„Noi am primit o adresă, vineri, de la prefect, în care se anulează, practic, Codul Fiscal, Legea 50 privind construcţiile şi cam toate documentele emise de Primăria Craiova şi Consiliul Local în ultimii 15 ani pentru care s-a primit deja aviz de legalitate de la Prefectură.

S-au legat inclusiv de culoarea căsuţelor care este roşie anul acesta. Ne rămâne doar să ne adresăm instanţei, ceea ce este de durată, sau, după răspunsul pe care îl vom trimite prefectului ca să lase căsuţele să funcţioneze, îşi va da seama şi dumnealui că nu poate să fie o legislaţie dublă la Craiova faţă de restul ţării.

Oricum, este ruşinos pentru juriştii din Prefectură care nu ar fi putut să promoveze nici măcar anul I la Facultatea de Drept”, a declarat primarul municipiului Craiova, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

”A venit rândul chioşcurilor”

Anterior, Vasilescu postase pe Facebook un articol în care se făcea referire la un târg de Crăciun care se va organiza la Braşov, iar în acest context edilul scria că în alte părţi acest lucru este posibil. În acea postare, Lia Olguţa Vasilescu ironiza demersul prefectului de Dolj de a închide căsuţele amenajate în cadru Târgului de Crăciun de la Craiova.

„Revin cu amănunte când o să fie prefectul apt de luptă dreaptă. Că înţeleg că l-a cam vătămat Covidul de care ne proteja când ne interzicea să cumpărăm acadele şi halviţă de sub biroul lui. L-o fi luat de la comercianţii de la tarabe când a mers să îi închidă…”, scria aceasta.

În 28 noiembrie, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a acuzat că prefectul de Dolj şi ”instituţiile de forţă şi control” au cerut comercianţilor din Târgul de Crăciun să închidă chioşcurile, afirmând că ”după ce PNL a închis pieţele şi producătorii îngheaţă şi ei, şi mărfurile lor la 8 grade afară, acum a venit rândul chioşcurilor”, deşi alte sute de chioşcuri funcţionează în alte zone ale oraşului.

”De unde zelul prefectului de Dolj şi al tuturor instituţiilor de forţă?”

”Avem voie să aprindem iluminatul de sărbători? Răspuns: da! Avem voie să permitem funcţionarea chioşcurilor pe raza oraşului? Răspuns: da! Nicio lege, ordonanţă, hotărâre de guvern nu interzice asta!

Şi atunci de unde zelul prefectului de Dolj şi al tuturor instituţiilor de forţă şi control de a le cere imperativ comercianţilor să inchidă chioşcurile din zona centrală care funcţionează perfect legal, aşa cum funcţionează alte sute de chioşcuri în toate cartierele oraşului?

Şi de ce a fost necesar ca o maşină a CBRN să stea non stop în zonă, cu megafoanele pornite la maxim, ca să sperie copiii veniţi să vadă luminiţele de sărbători? După ce PNL a închis pieţele şi producătorii ingheaţă şi ei şi marfurile lor la 8 grade afară, acum a venit rândul chioşcurilor”, a scris atunci Lia Olguţa Vasileescu pe Facebook.

”Şi la Viena se face târg de Crăciun”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat într-o conferinţă de presă, în 17 noiembrie, că în acest an nu pot fi organizate târguri de Crăciun, considerând că organizarea acestora în condiţii de pandemie este ”imposibilă şi inoportună”, informează news.ro.

Ulterior, primarul Craiovei a scris pe Facebook: ”Şi la Viena se face târg de Crăciun. Cu aceleaşi restricţii precum cele impuse şi de noi la Craiova, cu diferenţa ca nu vom avea mese.

Anul acesta nu vom avea, din păcate, caruselul, patinoarul sau orăşelul copiilor, ci doar căsuţe cu dulciuri, sucuri, vin fiert, globuri, obiecte de artizanat. Nu veţi găsi mâncare preparată la faţa locului, gen grătar sau mici, pentru ca am dorit să evităm ca oamenii să staţioneze prea mult în faţa chioşcurilor de Crăciun”.