Tabletele folosite la europarlamentare pentru introducerea datelor votanţilor în secţie sunt sigilate a declarat marți prim-adjunctul STS Ionel-Sorin Bălan. Acesta a adăugat că acestea nu pot fi folosite cel puțin trei luni pentru că sunt obiectul anchetei Comisiei de anchetă pentru investigarea eventualelor fraude la europarlamentare.

„Exact aşa am rugat şi comisia să aibă amabilitatea de a înţelege că timpul se scurge, noi nu am accesat terminalele, tabletele respective, pentru că avem o solicitare foarte clară din partea comisiei de anchetă, de asemenea şi sistemele informatice sunt sigilate, ca atare în momentul de faţă nu putem să lucrăm pe aceste sisteme. Este necesar ca în perioada următoare să se ia o decizie şi aceste sisteme să poată fi folosite”, a declarat Ionel-Sorin Bălan.

Bălan a precizat că acestea vor fi date în folosință până la alegerile prezidențiale ce vor avea loc pe 10 noiembrie.

„Un timp rezonabil este trei luni, dar nu mai sunt trei luni, o să încercăm şi o să reuşim să facem disponibile sistemele informatice şi în perioada aceasta (…) Nu se pune problema de a nu le îndeplini pentru că eu cunosc foarte bine capabilităţile şi capacităţile personalului pe care îl conduc”, a mai spus prim-adjunctul STS.

Prezent de asemenea la audieri a fost și directorul Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, care a declarat că deși au existat inadvertențe la centralizarea voturilor, acestea nu au afectat rezultatul final al europarlamentarelor din 26 mai.

„Au fost unele inadvertenţe în procesul de centralizare a datelor, dar ele nu au afectat în niciun fel rezultatul la referendum şi la alegerile europarlamentare. Din dorinţa de a se securiza, de a se asigura transparenţa, s-a introdus, în etapele de validare a voturilor, o comparare între procesele verbale introduse de la cursor şi procesele verbale fotografiate în baza proceselor verbale de la nivelul secţiilor”, a afirmat şeful INS.

Comisia este condusă de deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, iar senatorul PSD Viorel Salan şi deputatul PNL Cristina Trăilă sunt vicepreşedinţi. Senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei. Din acest for mai fac parte deputaţii Florin Iordache, Cătălin Rădulescu şi Eugen Nicolicea.