internationale privind dezvoltarea oraselor.The Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) din Rotterdam organizeaza in fiecare an cursuri pentru consultanti in management urban, management al terenurilor, finantari si politici pentru imbunatatirea fondului de locuit si stabilirea de parteneriate intre sectorul public si privat. „IHS si-a inceput practic activitatea in 1948, cand un grup de arhitecti si de economisti si municipalitatea au creat Baucenter, compania care s-a ocupat de reconstructia centrului orasului Rotterdam, distrus aproape in totalitate de bombardamente. In 1958, dupa terminarea lucrarilor, grupul de specialisti a ales sa impartaseasca din experienta lui si altor orase, din Olanda si nu numai, si a creat o fundatie non-profit care organizeaza de atunci programe de training si consultanta internationala cu acest specific”, declara Jon Metcalfe, deputy director al IHS Rotterdam.
Cursurile sunt pe diverse specializari pe perioade de trei saptamani, trei luni si masterate de un an si jumatate, oferind diplome sau certificate in consultanta pe domeniul imobiliar si al dezvoltarii urbane. Candidatii sunt alesi din randul arhitectilor si economistilor angajati in administratia locala si de stat, la companii private de arhitectura sau consultanta. Costurile cursurilor sunt de 2.500 euro, pentru cursurile scurte, si de 5.500 euro, pentru cursurile de trei luni, iar cazarea si masa in Rotterdam costa in medie 750 euro pe luna.
Pana in acest moment, peste 9.000 de absolventi din intreaga lume au obtinut certificate si diplome IHS, o parte dintre acestia participand direct la desfasurarea unor programe de dezvoltare a unor mari metropole precum Rio de Janeiro, Cairo, Barcelona samd.
Romanii au acces la cursurile de consultanta urbana
Guvernul olandez, prin programul MATRA, acorda burse de studiu pentru candidatii din tarile Europei de Est, care primesc recomandari de la IHS. Bursele acopera partial sau total cheltuielile de studiu.
Doi fosti cursanti ai IHS Rotterdam au infiintat in urma cu cativa ani o firma de consultanta in management si marketing urban, pe care au intitulat-o IHS Romania, care este sprijinita de firma mama din Olanda si care realizeaza la randul ei masterate de marketing urban impreuna cu Academia de stiinte Economice si cursuri scurte pentru profesionisti, finantate prin programe europene.
Incepand din ianuarie 2004, IHS Rotterdam va face parte din ERASMUS University din Roterdam si va organiza, in afara de cursurile de pana acum, mult mai multe programe locale de training pentru consultanta urbana. si Romania va face parte din acest circuit, alaturi de Bulgaria, Polonia, Cehia si alte tari din Europa Centrala si de Est, care vor beneficia pentru organizarea acestora si de fonduri nerambursabile MATRA.

Cursuri organizate de IHS Rotterdam
Master
– Master in management urban
– Master in management al mediului
– Master in urban housing management
– Master in revitalizarea zonelor centrale ale oraselor

Cursuri de una-trei luni
– Dezvoltare economica locala
– Planificare participativa si parteneriate locale
– Management urban: planificare si finantare
– Noutati in politici si management urban
– Management public si administratie locala
– Finantare a proiectelor publice
– Planificare strategica a oraselor si parteneriate
– Revitalizarea zonelor centrale si a oraselor istorice
– Managementul terenurilor
– Management al mediului pentru tarile in tranzitie
– Parteneriate in managementul deseurilor
– Reducerea saraciei in mediul urban – concepte, strategii si parteneriate
– Constructiile si managementul urban
– Noi metode de finantare a proiectelor urbane.

Inscrierile se pot face la: IHS Romania sau direct pe site-ul www.ihs.nl.