CETA, un acord negociat timp de şapte ani, a fost semnat la sfârşitul lui octombrie la Bruxelles, cu o întârziere de câteva zile cauzate de rezervele ridicate de regiunea Valonia. 

Acordul care va suprima 99% din taxele vamale între UE şi Canada, ar intra în aplicare provizoriu în următoarele luni, dar înainte trebuie aprobat de parlamentele naţionale şi regionale ale UE pentru a deveni definitiv. 

Grupuri de cetăţeni din Olanda au cerut un referendum pentru a decide dacă Parlamentul trebuie să ratifice CETA, la fel ca în cazul acordului de liber schimb cu Statele Unite (TTIP). 

O petiţie lansată în octombrie 2015, dar care a recâştigat interesul olandezilor în ultimele săptămâni, a obţinut deja 190.400 de semnături din cele 300.000 necesare pentru organizarea unui referendum. 

"Vrem să le spunem clar politicienilor că aceste acorduri ar trebui discutate mai deschis şi ar trebui radical modificate", a explicat Niesco Dubbelboer, membru al mişcării Meer Democratie (mai multă democraţie in olandeză). "Aceste tratate sunt învechite, post-coloniale, favorizează interesele marilor companii şi investitori", a afirmat el. Organizaţia din care face parte s-a aliat cu organizaţie neguvernamentală ecologistă Milieudefensie şi alte ONGuri. (Sursa: Agerpres)