Printr-un comunicat, liderul de la Casa Albă le-a cerut insurgenţilor libieni, care au pătruns duminică în Tripoli, să respecte drepturile populaţiei, să păstreze instituţiile statului şi să se îndrepte spre democraţie.

‘În această noapte, mişcarea împotriva regimului Gaddafi a ajuns într-un punct fără întoarcere. Tripoli s-a eliberat de sub jugul unui tiran’, a afirmat Obama, aflat în vacanţă în staţiunea balneară Martha’s Vineyard, situată în nord-estul SUA.

‘Regimul Gaddafi dă semne de agonie. Poporul libian este pe cale să demonstreze că aspiraţia universală către demnitate şi libertate este cu mult mai puternică decât jugul de fier al unui dictator’, a adăugat el.

Cea mai sigură modalitate de a evita o baie de sânge este simplă, afirmă preşedintele american: ‘Muammar Gaddafi şi regimul său trebuie să recunoască faptul că domnia lor a luat sfârşit’.

‘Gaddafi trebuie să recunoască realitatea că el nu mai controelază Libia. Trebuie să renunţe la putere o dată pentru totdeauna’, a menţionat liderul american.

Barack Obama a subliniat că Statele Unite au recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), instanţa politică a rebelilor, ca guvern legitim şi afirmă că, ‘în acest moment istoric şi decisiv, CNT trebuie să continuie să dea dovadă de autoritatea necesară pentru a conduce ţara spre o tranziţie care să respecte drepturile poporului libian’.

Şeful administraţiei americane le-a mai cerut rebelilor să protejeze instituţiile statului libian şi să caute o tranziţie spre democraţie care să fie ‘dreaptă şi să includă întreg poporul libian’.
SURSA: Agerpres