Liderul de la Casa Albă va încerca să afle de la preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, cât s-ar mai putea prelungi actuala criză, dar nu sunt aşteptate rezultate concrete în urma întâlnirii, la care nu iau parte de altfel şefii de stat europeni care trebuie să ia în momentul de faţă decizii cruciale privind viitorul eurozonei, notează Reuters.

Totuşi, Van Rompuy şi Barroso exercită o influenţă ca şefi ai unor instituţii-cheie ale UE aflate în centrul eforturilor de soluţionare a acestei crize care a pus sub semnul întrebării viitorul eurozonei, într-un moment de slăbiciune în economia globală. În finalul întâlnirii, Obama şi oficialii UE vor da publicităţii o declaraţie în care preşedintele american îşi va reitera aproape cu certitudine încrederea că liderii Europei pot găsi o soluţie, dacă dau dovadă de voinţa politică necesară.

Evitarea unei „contaminări” de la criza din Europa este de importanţă critică pentru Barack Obama, a cărui realegere la Casa Albă, în noiembrie anul viitor, depinde de capacitatea sa de a feri economia SUA de încă o recesiune şi de a face să scadă rata şomajului aflată în prezent la 9%.

Barroso şi Van Rompuy se duc la Washington cu idei în vederea stimulării comerţului şi investiţiilor peste Atlantic, în încercarea de a încuraja creşterea în paralel cu reglementarea problemelor datoriei suverane din Grecia, Italia, Spania şi alte state. Potrivit Reuters, între aceste idei se numără susţinerea unor sectoare emergente ca autovehiculele electrice sau nanotehnologia şi intensificarea comerţului cu materii prime.

Într-o scrisoare făcută publică înainte de summit, o serie de companii de renume cum sunt Microsoft, Pfizer, Deutsche Bank şi Coca-Cola au subliniat că, în pofida ritmului lent de creştere a economiilor din SUA şi Europa, există importante oportunităţi de afaceri peste Atlantic. „SUA şi Europa rămân în inima economiei mondiale, fiind, una pentru cealaltă, cea mai importantă piaţă de bunuri, servicii, capital şi idei” – a accentuat Consiliul transatlantic pentru afaceri, între ai cărui membri se mai numără şi Unilever, Intel, Siemens şi Ford.

Deşi problemele economice vor domina întâlnirea, de pe agenda discuţiilor dintre Obama, Barroso şi Van Rompuy nu vor lipsi probabil preocupările privind eforturile Iranului în domeniul nuclear şi reprimarea violentă a protestatarilor din Siria sau tensiunile din Balcani şi Europa de est.

La întâlnirea de luni iau parte de altfel şi şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană şi SUA, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă Catherine Ashton şi secretarul de stat Hillary Clinton, aminteşte Reuters. Este prima întâlnire de acest fel desfăşurată la Washington după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în urmă cu doi ani, care a stabilit un format nou pentru reprezentarea externă a UE, menţionează Efe.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: