Cu ocazia unei scurte intervenţii de la Casa Albă, Obama a subliniat urgenţa situaţiei şi a făcut apel la americani să ‘menţină presiunea’ asupra aleşilor de la Washington astfel încât aceştia să găsească o soluţie rapidă pentru criza actuală.

La o zi de la amânarea unui vot asupra unui plan de ridicare a plafonului datoriei în Camera Reprezentanţilor, Obama a amintit că textul respectiv nu avea oricum "nicio şansă" să devină lege, dată fiind opoziţia Senatului şi promisiunea sa de a-şi exprima dreptul de veto în legătură cu acesta.
"Ceea ce este evident la ora actuală este că o soluţie pentru evitarea incapacităţii de plată va trebui sprijinită de ambele partide’ republican şi democrat, a spus el. ‘Aceasta va trebui să aibă sprijinul Camerei şi al Senatului. Şi există numeroase modalităţi de a rezolva această problemă", a asigurat şeful statului.

"Îi îndemn astăzi pe democraţii şi republicanii din Senat să se pună de acord asupra unui plan care să poată obţine sprijinul celor două părţi în Cameră, un plan pe care eu să îl pot promulga până marţi" termenul limită, potrivit Trezoreriei, după care prima economie mondială riscă intrarea în default, a pledat el.

"Ţineţi cont de faptul că nu este o situaţie în care cele două părţi sunt foarte îndepărtate. Suntem cu toţii de acord asupra sumei de cheltuieli pe care o putem reduce într-o manieră rezonabilă, o primă etapă pentru a ne reduce deficitul", a subliniat Obama. "Drept urmare, există numeroase modalităţi de a ieşi din acest haos. Dar nu prea mai avem timp.Trebuie să ajungem la un compromis până marţi pentru ca ţara noastră să poată continua să îşi achite facturile, aşa cum a facut-o întotdeauna", a conchis şeful de la Casa Albă.
SURSA: Agerpres