Biografie

Paul Allen este unul din cofondatorii Microsoft, alaturi de Steve Ballmer si Bill Gates. Pe Bill Gates l-a cunoscut in perioada liceului. La Microsoft, a stat doar opt ani, din 1975 pana in 1983, an in care s-a retras din cauza unei boli foarte grave. In aceasta perioada, a ocupat functia de vicepresedinte al companiei pe produse noi si dezvoltare. Dupa ce a renuntat la functiile executive din companie, si-a inceput cariera de investitor si, totodata, de filantrop. Suferinta prin care a trecut l-a determinat pe Paul Allen sa doneze sume importante persoanelor cu probleme. Omul de afaceri se numara printre cei mai mari 15 filantropi ai Statelor Unite. Pe langa sanatate, fundatiile sale acopera domenii diverse, precum arta, cercetarea sau IT-ul.

Businessman-ul

La ora actuala, Paul Allen este al doilea mare actionar Microsoft dupa Bill Gates. In prezent, nu mai ocupa nici o functie executiva in cadrul gigantului software. Dupa ce si-a inceput cariera ca tehnician, participand la dezvoltarea MS-DOS si Word, Paul Allen si-a demonstrat geniul si in materie de investitii, deschizandu-si propriul fond –
Vulcan Ventures. O alta investitie importanta a omului de afaceri, celebru pentru vizionarismul sau, este cea de la compania de cablu, Charter Communications, al patrulea mare operator din Statele Unite si proprietarul postului de televiziune TechTV. Pe de alta parte, portofoliul de mai multe miliarde de dolari al lui Allen mai include investitii la DreamWorks SKG, Oxygen Media si in peste alte 50 de firme din sectoarele media si IT. In alta ordine de idei, Allen detine franciza echipelor Seattle Seahawks NFL (fotbal) si Portland Trail Blazers NBA (baschet). Allen a investit si in zona divertismentului, detinand compania independenta de productie cinematografica Vulcan Productions. Unul din titlurile lansate de aceasta casa de film este „The Blues” – produs de Martin Scorsese.

Omul

Allen este pasionat de muzica rock, motiv pentru care a investit aproape 250 milioane de dolari intr-un muzeu dedicat muzicii, unde, printre altele, poate fi vazuta una din muzicutele lui Bob Dylan. Proiectul, denumit Experience Music Project, a fost indelung criticat, insa Allen nu se lasa si, pentru vara anului viitor, pregateste deschiderea unui alt muzeu: Science Fiction Experience Museum. Pasiunea pentru muzica si-o exercita activ, cantand la chitara in cadrul formatiei Grown Men. Paul Allen nu este casatorit si nu are copii.