Vizita delegaţiei AIEA în capitala Iranului este prevăzută pentru 29-31 ianuarie şi este menită să clarifice situaţia în contextul preocupărilor crescânde că Iranul ar putea fi angajat într-un efort de a dezvolta o capacitate nucleară în scop militar. Ea intervine într-un context de intensificare a presiunilor exercitate de Occident asupra Iranului în legătură cu programul nuclear iranian, despre care SUA şi aliaţii lor bănuiesc că ar avea componente militare, deşi Iranul susţine că acesta vizează doar generarea de electricitate în scopuri civile.

"Suntem deschişi să discutăm orice probleme ar putea fi de interes pentru AIEA, în cadrul mandatului său", a afirmat Ali Asghar Soltanieh, ambasadorul Iranului la agenţia nucleară a ONU, cu sediul la Viena.

Soltanieh a subliniat, referindu-se la disputa privind programul nuclear al Iranului, că discuţiile de la sfârşitul lunii ianuarie vor viza "eliminarea ambiguităţilor şi finalizarea acestui proces care pare să nu se mai termine".

Diplomaţi occidentali şi-au exprimat îndoiala în legătură cu şansele de a se obţine progrese majore cu prilejul vizitei AIEA la Teheran.

Delegaţia AIEA va fi condusă de directorul general adjunct Herman Nackaerts, dar nu se ştie deocamdată cu cine dintre responsabilii iranieni are prevăzute întrevederi.
SURSA: Agerpres