Un cunoscut actor a fost propus pentru funcția de ministru al Culturii: Aș accepta, dar să nu ne hazardăm

Cunoscutul actor Marius Manole a precizat, pentru news.ro, că i s-a propus să devină ministru al Culturii în viitorul cabinet Dacian Cioloș. Acesta a mai spus că nu se hazardează deoarece este posibil să existe surprize în urma discuțiilor care încă se poartă.

„Da, mi s-a propus şi aş accepta, dar să nu ne hazardăm, sunt acum discuţii şi vor fi surprize”, a afirmat actorul Marius Manole, după ce numele său s-a aflat pe lista de nominalizări de miniştri în viitorul cabinet ce va fi propus de  Dacian Cioloş.

Probleme importante în domeniul culturii

Marius Manole a precizat că domeniul culturii se confruntă cu probleme de 30 de ani, subliniind că acest lucru se întâmplă deoarece niciun ministru al Culturii nu a dorit să facă ceva în acest domeniu.

„De 30 de ani, au fost foarte puţini miniştri care realmente să şi merite să fie acolo, care să aibă şi o carieră, să şi vrea să facă ceva, au foarte puţini care au făcut lucruri, Ion Caramitru a făcut lucruri pentru patrimoniu, nu pentru breasla lui, dar în rest chiar a făcut, probabil că şi Ivaşcu a încercat să facă ceva, dar a fost împiedicat să facă, deci noi nu am avut miniştri ai Culturii care realmente să îşi dorească să schimbe ceva şi sunt multe de schimbat, începând cu accesul la cultură al oamenilor”, a mărturisit actorul.

Cultura trebuie să fie profitabilă și accesibilă

Actorul a mai spus că acest domeniu poate produce mulți bani, precizând, totodată, că un manager al Culturii în România trebuie să o facă profitabilă și accesibilă.

„Din cultură se pot fac foarte mulţi bani. Nemaiţinând cont că un popor care are o cultură este un popor care este mult mai rodnic, mai deştept, înţelege mai bine lucrurile care se întâmplă în jurul lui şi poate că asta ar schimba multe în societate, dar din păcate în ultimii 30 de ani nu am dispus de educaţie şi de cultură, aşa că suntem exact unde nu ne-am fi dorit să fim niciodată. Dovadă stă acum campania de vaccinare, dovadă stă înţelegerea noastră asupra unui vot şi a exercitării dreptului nostru democratic, foarte multe lacune. Ministerul Culturii ar trebui să fie foarte legat de Ministerul Educaţiei şi să aibă multe planuri împreună, să construiască, şi cu Ministerul de Finanţe”, mai spune actorul.

Politicienii, prea preocupați de jocurile politice decât de binele țării

Actorul Marius Manole este de părere că oamenii politici din România se concentrează prea mult pe jocurile politice decât pe binele țării. Cu privire la următorul cabinet Dacian Cioloș, actorul spune că nu știe dacă acesta va avea sorți de izbândă.

„Nu ştiu dacă Dacian Cioloş va avea sorţi de izbândă, bănuiesc că e foarte complicat, lucrurile sunt mult mai mari decât ne imaginăm noi, cert este că în momentul ăsta nimeni nu-şi doreşte binele ţării, toată lumea se gândeşte care e jocul politic de făcut. Nimeni nu se gândeşte că ţara asta are nevoie de un guvern. Cred că ţara asta nu a dus-o niciodată mai rău, suntem într-un dezastru. Cu toate raitingurile bune pe care le avem de creştere economică, mi se pare că suntem într-un dezastru. Cred că am fi inconştienţi să mai prelungim în starea asta, dar oamenilor din Parlament şi Guvern li se pare mai important să-şi satisfacă orgoliul”, a precizat el.