Printre liberalii vehiculaţi cu cele mai mari şanse pentru a prelua portofoliul Finanţelor Publice de la Florin Cîţu se numără şi Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

Recent ales deputat de Vrancea, Dancă a fost în ultimii ani consilier al unor miniştri PSD sau PNL, consilier al lui Dacian Cioloş, dar şi membru în mai multe consilii de administraţie. La un moment dat, Ionel Dancă a lucrat şi pentru echipa de comunicare a celor din USR.

Intrarea lui Ionel Dancă în lumea politică s-a făcut în anul 2013, el devenind atunci consilier personal al ministrului liberal al Economiei de la acea dată, Andrei Gerea. La cel moment, PNL şi PSD formau USL, însă ieşirea liberalilor de la guvernare nu i-a afectat poziţia lui Dancă, el fiind preluat imediat de Constantin Niţă (PSD) drept consilier personal.

Ionel Dancă

Ionel Dancă a rămas alături de PSD până în luna aprilie 2015, fiind pentru câteva luni subordonat al lui Mihai Tudose. Fostul premier Victor Ponta ar fi insistat chiar, în perioada USL, pe lângă conducerea Televiziunii Române pentru o eventuală colaborare a fostului jurnalist cu televiziunea publică, dar până la urmă acesta a rămas doar consilier de miniştri, au declarat surse politice pentru Adevărul.

În februarie 2016, Ionel Dancă a ajuns în echipa Cabinetului Cioloş, fiind numit consilier de stat al premierului Dacian Cioloş. În plus, guvernarea tehnocrată l-a numit pe Ionel Dancă în Consiliul de Administraţie al Cupru Min S.A, Consiliul de Administraţie al Băiţa S.A., consilier de specialitate al Electrica Serv S.A. şi consilier de specialitate la Oltchim S.A.

Ionel Dancă a rămas alături de echipa lui Dacian Cioloş în Platforma România 100 şi după plecare de la guvernare a tehnocraţilor şi a lucrat în departamentul de comunicare al celor de la USR până în octombrie 2017. În acel moment, Ionel Dancă s-a mutat la liberali, fiind angajat ca purtător de cuvânt al PNL. Ulterior, la momentul preluării guvernării de către liberali, Ionel Dancă a fost numit şef al Cancelariei premierului.

Ministrul Ion Ştefan l-a primit pe Ionel Dancă pe listele PNL de la Vrancea în vederea candidaturii pentru Camera Deputaţilor. Dancă a fost ales în Parlament, iar ascensiunea sa pare să nu se oprească aici, din moment ce în aceste zile a ajuns să fie vehiculat ca variantă de ministru al Finanţelor în locul lui Florin Cîţu, cel ce pare că va fi următorul prim-ministru al României.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin