Vor fi finantate: proiecte care ajuta persoanele disponibilizate, cu sume cuprinse intre 10.000 si 100.000 de euro. Se solicita propuneri pentru doua tipuri de activitati: masuri active de ocupare a fortei de munca (cu un buget de 1,79 milioane euro), respectiv masuri de raspuns social (3,44 milioane euro). Pentru a doua componenta, centrele integrate de asistenta sociala vor fi finantate cu sume cuprinse intre 100.000 si 250.000 euro.
Activitati posibile: consiliere si formare profesionala, intermedierea cautarii de locuri de munca, cursuri de pregatire profesionala. Cu termen de absoluta noutate, toate costurile proiectului pot fi acoperite de finantarea Phare. Altfel spus, solicitantii nu sunt obligati sa contribuie cu resurse proprii. Solicitantii pot fi institutii publice, organizatii profit sau nonprofit, cum ar fi: administratii centrale sau locale, fundatii, asociatii, centre si furnizori de instruire. In acest program sunt incluse 17 judete cu nivel ridicat al somajului: Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui, Galati, Buzau si Braila, Arges, Dambovita, Teleorman, Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Hunedoara, Brasov si Covasna.
Tot cu termen de noutate, s-a lansat ghidul online Ricop, la adresa. www.ricop.ro, precum si pe pagina web a Delegatiei Comisiei Europene www.infoeuropa.ro. Intrebarile pot fi adresate online, dar si la birourile Ricop din cadrul prefecturilor (in judetele cuprinse in program).
„In ciuda a numeroase obstacole, toate componentele RICOP s-au derulat cu succes. Lansam acum o noua serie de apeluri pentru proiecte avand drept obiectiv crearea de noi locuri de munca”.
Reamintim ca pana acum UE a alocat 2,4 milioane euro pentru proiecte care vizau componenta de masuri active (MAO), respectiv 1,2 milioane de euro pentru masurile de raspuns social.