Este vorba de Greta Thunberg, adolescenta activistă din Suedia. Jens Holm şi Hakan Svenneling, doi membri ai Partidului Stângii din Suedia au decis să o propună pe aceasta la premiile Nobel pentru Pace. Aceștia consideră că Greta „a muncit din greu pentru a-i face atenţi pe politicieni la crizele climatice” și pentru a-i determina să respecte Acordul de la Paris, scrie HuffPost.

Acordul de la Paris, din 2015, solicita ţărilor bogate, dar şi celor sărace să ia măsuri pentru limitarea creşterii temperaturilor la nivel global care duc la topirea gheţarilor, creşterea nivelului mărilor şi la perturbarea precipitaţiilor. Acordul solicita guvernelor să prezinte planuri de reducere a emisiilor care să limiteze creşterea temperaturii la nivel global sub 2 grade Celsius.

În 2019 a fost numită „Persoana anului” de revista Times

Thunberg, în vârstă de 17 ani, i-a încurajat pe elevi să lipsească de la școală pentru a se alătura protestelor care cer acțiuni mai rapide cu privire la schimbările climatice, mișcare care s-a extins dincolo de Suedia către alte națiuni europene și din întreaga lume. Ea a fondat mișcarea „Fridays for Future”, care a inspirat acțiuni similare din partea altor tineri.

În 2019, ea s-a numărat printre cele patru persoane câștigătoare ale premiului „Right Livelihood”, cunoscut și sub numele de „Nobelul alternativ” și a fost numită „Persoana anului” de revista Time.


Te-ar putea interesa și: