apartamente. si ca urmare, o alta caracteristica este faptul ca investitorii inca mai tintesc doar segmentul de lux, locuintele nou construite avand finisaje pe masura de la termopan la jacuzzi. In continuare, investitorii scot pe piata locuinte cu suprafete generoase (de peste 70 mp si ajungand pana la vile de peste 250 mp), iar ca tip de compartimentare prefera modelul american, cu living obligatoriu si optional bucatarii amenajate. O prima noutate este faptul ca un antreprenor a construit primul bloc de lux intr-o localitate limitrofa Bucurestiului, la Otopeni. De ce aici? „Pentru ca localitatea Otopeni este un oras in plina ascensiune, ca prosperitate si curatenie. Are un buget foarte mare, din publicitate stradala, dezvoltare comerciala, industriala si pentru ca pe teritoriul lui este situat Aeroportul International Otopeni. Pana acum, nu exista nici un imobil privat, construit la o calitate superioara”, declara Serghei D. Condratov, presedinte al grupului SDK Management, proprietar al viitorului bloc privat. Pentru ca piata se aglomereaza si concurenta se resimte, in afara de numarul facilitatilor paza, locuri de parcare, iluminare exterioara a cladirilor etc. apar si noi puncte de interes in descrierea si apoi alegerea viitorului proiect rezidential.Pentru prima data exista si o preocupare privind durabilitatea viitoarelor case, fiind garantate la cutremur. Un element nou intr-o prezentare de ansamblu rezidential este faptul ca un vanzator privat, cel al Green Arcades, precizeaza inca din pliante gradul seismic pentru care garanteaza cele zece vile: gradul opt. Pentru prima data un investitor trateaza si acest aspect. Sa speram, ca in viitorul apropiat, cat mai multe proiecte de case vor oferi astfel de garantii.
Preturile caselor noi urca in loc sa scada
Printre noile aparitii pe piata este Complexul Green Arcades Herastrau, situat pe strada Virgil Madgearu. Principalul atu: vecinatatile, pentru ca se afla la numai 200 de metri de Satul Francez si Le Club, in apropierea restaurantului „Casa M”, a scolii Britanice si a gradinitei „Junior”. In total sunt zece locuinte unifamiliale, cu cate doua etaje, in stil englezesc. Parcarea este subterana (cu cate trei sau cinci locuri pentru fiecare vila), existand in incinta ansamblului si spatii cu alte destinatii sauna, sala de sport, camera cu baie pentru personalul de serviciu. Vilele sunt construite in sistem traditional, din caramida Porotherm, iar finisajele si dotarile sunt de lux. Vilele sunt disponibile si la vanzare – preturile sunt cuprinse intre 330.000 si 430.000 de euro si la inchiriere.Un alt proiect de lux lansat de curand pe piata prin intermediul agentiei Richard Ellis este Green Gate, cu 23 de vile, cu etaj si mansarda, din care 21 insiruite, cu suprafete construite intre 450 si 500 mp. Ca facilitati: fiecare vila are un spatiu de parcare de doua locuri si s-au mai prevazut alte 13 locuri de parcare pentru vizitatori, paza, intretinere vile si spatii comune, gradinarit si altele. In acest moment, proprietarul prefera inchirierea, asteptand chiriasi pentru primavara anului viitor, la tarife cuprinse intre 2.500 si 4.500 de euro pe luna.Piata vanzarilor este foarte apropiata de cea a inchirierilor pe segmentul vilelor de lux. Chiar daca unii investitori le construiesc pentru vanzare, ele sunt cumparate de persoane fizice sau firme care le scot la inchiriere si automat intra in acest circuit. Ca urmare, constructorii au in atentie si aceste detalii, finisajele fiind cat mai stralucitoare, iar dotarile cat mai complete, aproape de la inceput ca pentru un regim de hotel. „Spatiile recent livrate pe piata de o calitate net superioara celor existente (chiar si fata de imobilele construite in perioada 1991-2002) sunt pe primul loc in preferintele clientilor, determinand indirect scaderea chiriilor pentru proprietatile „mai vechi” de pe piata. Ca in orice domeniu, competitia schimba din mers regulile jocului”, declara Mihaela Manea, reprezentanta a agentiei Esop.
Caracteristici ale noilor proiecte de pe piata
· Investitorii incep sa fie iarasi nehotarati, pentru inchiriere sau pentru vanzare? Astfel incat anunta proiectele de vile noi pe ambele piete si structureaza oferta pe masura ce construiesc in functie de piata. Cel putin doi developeri procedeaza asa.
· Daca in urma cu doua-trei luni erau anuntate mai multe proiecte cu case mai accesibile, in aceasta vara s-au anuntat numai vile de lux, cu suprafete foarte mari de peste 250 mp, pana la 500 mp construiti.
· Preturile vilelor noi intotdeauna au fost peste 200.000 de euro.
Apartamente noi, pentru toate bugetele
In continuare, se construiesc multe imobile de lux cu trei-patru si chiar cinci-sase etaje. Zona preferata de investitori pentru Bucuresti: cea a Parcului Herestrau, unde se concentreaza de altfel majoritatea proiectelor anuntate in ultimele trei luni. Unul din cele mai interesante si noi proiecte, este, potrivit afirmatiilor Mihaelei Manea, de la firma Esop, un imobil din zona Aron Cotrus (faza II), lucrarile fiind incepute deja si fiind programate a se incheia in vara anului urmator. Apartamentele vor avea intre doua si patru camere, intre 100 si 180 mp utili. „Aceasta structura este flexibila, in general se fac compartimentari ale apartamentelor in functie de solicitarile clientilor, observandu-se o cerere in crestere pentru apartamentele de dimensiuni mai mici, doua-trei camere”, afirma Mihaela Manea.Un proiect inedit este cel derulat de firma SDK Management, care construieste un bloc cu finisaje peste medie in orasul Otopeni, chiar in apropierea primariei. Investitorul mizeaza pe faptul ca in acest oras, in care se afla si cel mai mare aeroport din Romania, au inflorit toate sectoarele de la comert si publicitate, pana la productie si distributie si crede ca acum a venit randul si sectorului rezidential. Drept pentru care, SDK construieste pe o structura veche neterminata, un bloc cu finisaje si dotari standard de calitate superioara (parchet laminat, bai echipate, gresie disponibila in mai multe culori, corpuri de iluminat, aer conditionat, centrala termica proprie, prize de conectare la Internet si cablu etc.). Blocul, cu toate ca are doar patru etaje, va fi dotat cu lift si va avea la final si spatiu administrativ si o sala de fitness, interfon, locuri de parcare proprii si spatii verzi amenajate. Apartamentele, de la doua la patru camere, au suprafete generoase, „intre 85,5 si 158,8 mp, iar preturile variaza intre 57.000 si 99.000 de euro, iar in aceasta prima luna de contractare sunt prevazute preturi promotionale.
Caracteristici ale noilor blocuri de lux
· Investitorii le scot pe piata, la pre-contractare, cu cel putin sase luni inainte de trecerea la impartirea spatiilor interioare, tocmai pentru a se adapta cererii (mai multe apartamente mari sau din contra, mai multe mai mici).
· Investitiile pentru un bloc nou cu finisaje superioare de lux, intre 10 si 30 apartamente, depasesc 1.000.000 de euro.
· Preturile de piata variaza intre 56.000 de euro, un apartament nou de doua camere in Otopeni, si 300.000 de euro, un apartament de cinci camere, tip duplex si penthouse, in zona Herestrau, Bucuresti.