Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, susține că desființează DSP-urile pentru a proteja cetățeanul. „Puteți să spuneți reorganizare, dacă nu vă place desființare. Din păcate în ultimii ani ne-am obişnuit să nu spunem lucrurilor pe nume. Să vorbim în parabole. Reforma în sănătate nu mai poate fi amânată. Anul 2013 va fi anul schimbărilor radicale. Ceea ce începem acum este un prim pas. Reforma nu se face în interiorul grupurilor, ci de noi numai în interesul cetăţeanului”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Sănătății nu știe realitatea: Birocrația, mai mare la Centru decât la județ

În timp ce Ministrul Sănătății susține că scopul său este micşorarea democraţiei, şi să creştere accesul cetăţenilor la accesul autorităţilor pe plan local şi regional, scrie Evenimentul zilei

„Unui pensionar care să i se asigure calitatea de asigurat are nevoie de talonul de pensionar, cu toate acestea autorităţile îi cer toate documentele posibile şi imposibile. Noi putem aduce bani în sănătate dar dacă nu sunt controlaţi nu ajută la nimic”, susține acesta.

În realitatea, la nivel județean este deajuns talonul de pensie ca dovadă, atât la Casa se Sănătate- cât și atunci când un pensionar merge la spital. Încercând să atragă pacienţii de partea sa, ministrul a declarat că nu mai vrea să finanţeze funcţionari „care îi omoară pe oameni cu birocraţia”. „Ce au făcut cei de la Casă în ultimii ani? Şi-au bătut joc de oameni, sunt nişte birocraţi care trebuie să plece acasă. Ei nu au făcut altceva decât să ia bani pe ce? Hingherind pacientul! Acasă cu ei!’’, a declarat Nicolăescu.

Economiile, praf în ochi

Ministrul a precizat că prin acest proces de reorganizare se vor economisi bani. „Unii se vor duce la programul de oncologie, dar şi alte programe naţionale care au nevoie de aceşti bani. Putem să găsim bani fără să apelăm la banii din buget”, a explicat acesta în cadrul conferinței. Numai că, experţi din domeniul sănătăţii susţin însă că, pe lângă faptul că economiile vor fi modice, programele de sănătate nu vor continua în lipsa instituţiilor care le gestionează.

Nicolăescu a estimat prin reorganizările de la nivelul ministerului, al DSP-urilor şi al caselor judeţene de sănătate, se vor reduce aproximativ 3.000 – 4000 de posturi. Ministrul Sănătăţii a spus că tot în urma reorganizării se va face o economie anuală de 50 milioane de euro, bani care vor putea fi redirecţionaţi pentru îmbunătăţirea unor programe naţionale precum cel pentru oncologie.

El a arătat că personalul din DSP-urile care vor fi reorganizate, va trece, o parte, la consiliile judeţene sau la cele municipale, o parte la autoritatea regională, iar medicii şi asistentele vor fi direcţionaţi către spitale. În ceea ce priveşte personalul care urmează să fie disponibilizat acesta va fi, potrivit ministrului, protejat ‘prin efectul legii’, după ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor fi discuta în acest sens cu cei ai Ministerului Muncii.

Citiţi mai mult pe Evenimentul zilei