Nicolae Ciucă și pilda „fiului rătăcitor”

În cadrul conferinței de relansare a Institutului de Studii Populare, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre poziționarea altor forțe politice ca „adevărați liberali”. Răspunsul său a fost o aluzie la pilda biblică a fiului rătăcitor, sugerând că cei care au părăsit principiile liberale vor recunoaște în cele din urmă PNL ca fiind reprezentantul autentic al liberalismului.

Ciucă a subliniat că PNL se distinge prin componenta sa „națională”, care adaugă o dimensiune de patriotism la liberalism.

„Mi-a venit în minte o pildă din Biblie, pilda fiului risipitor, care după ce a bântuit prin lume, la un moment dat s-a întors tot acasă. Cam tot aşa este şi cu cei care astăzi bântuie prin anumite abordări şi poziţionări, dar în final vor realiza că adevăratul liberalism este la PNL.

Şi ştiţi de ce? Pentru că faţă de ei, mai are ceva în plus, care nu se regăseşte la niciun alt partid. Are sintagma „naţional”. Naţional, eu am înţeles, patriotism (…) Sunt convins că la un moment dat – de aceea am zis că uşile sunt deschise – cei care rătăcesc prin lume, odată şi odată, tot vor vedea unde este cu adevărat liberalismul. (…) E o chestiune simplă. Pentru cei rătăciţi … Au nevoie de două chestiuni: o busolă – se găseşte – şi un azimut. Îi şi învăţăm cum se calculează”, a spus Nicolae Ciucă.

Valeriu Stoica susține ideea fuziunilor politice

Valeriu Stoica, fostul lider al liberalilor și fondator al Institutului de Studii Populare, a participat la același eveniment și a exprimat susținerea sa pentru ideea fuziunilor politice. El a menționat că o astfel de fuziune ar putea fi realizabilă cu PMP, cu condiția ca acesta să fie de acord. Totodată, Stoica a considerat că este prematur să se discute despre o posibilă fuziune sau alianță cu USR.

Stoica a explicat că există două opțiuni pentru partidele care doresc să se alăture PNL: fie să se integreze direct în partid individual, fie să fuzioneze ca entitate politică. El a dat ca exemplu ALDE, care s-a integrat deja în PNL, și a sugerat că PMP ar putea urma un traseu similar dacă dorește.

În ceea ce privește Forța Dreptei, Valeriu Stoica a exprimat îndoieli cu privire la capacitatea lor de a se reorienta către PNL. În cazul USR, Stoica a pus la îndoială apartenența lor la liberalismul clasic, mai ales dacă se identifică cu progresismul.

„Când rătăcitorii vor veni acasă, sunt două variante: fuziune sau alianţă. Totdeauna am fost adeptul fuziunii. Cei care vor să vină acasă, ori să intre direct în partid, pe cont propriu, ori, dacă au o formaţiune politică, să fuzioneze cu PNL. Care ar fi aceste formaţiuni? Înţeleg că ALDE deja s-a integrat în PNL. Nu văd de ce nu ar putea-o face şi Partidul Mişcarea Populară, dacă doresc să facă lucrul acesta. Mi se pare că rătăcirea Forţei Dreptei e aşa de mare, încât nu ştiu dacă ei vor găsi drumul vreodată către casă.

Mai rămâne USR, care spune că acum ei sunt adevăraţii liberali. Păi, dacă sunt adevăraţii liberali, să o demonstreze. Vorbim de liberalii clasici sau de ce fel de liberali? Pentru că, dacă vorbim de progresişti, eu nu îi consider în niciun caz ca făcând parte din familia liberalismului clasic. Dacă vor descoperi că sunt cu adevărat liberali, într-adevăr, să intre fie în alianţă cu PNL, fie să fuzioneze cu PNL.

Sunt multe posibilităţi, dar cred că e prematur să vorbim de această alianţă sau de fuziune cu USR, pentru că istoria recentă e destul de tulbure. Noi avem o istorie veche în spate, de 148 de ani. Cu USR e o istorie scurtă. Este ca într-o căsătorie de scurtă durată. Pasiunile sunt foarte mari”, a spus liberalul.

Fostul lider PNL, despre rolul PNL în istoria politică a României

De asemenea, Valeriu Stoica a evidențiat rolul unic și semnificativ al Partidului Național Liberal în istoria politică a României și a democrației constituționale. El a remarcat că PNL se distinge prin contribuția sa majoră la dezvoltarea sistemului democratic, atât în România, cât și în alte națiuni.

Stoica a subliniat că PNL a fost întotdeauna un partid deschis, gata să primească cu brațele deschise pe cei care se întorc cu sinceritate și dorința de a contribui la dezvoltarea partidului și a țării.

El a explicat că PNL combină în mod unic elemente conservatoare, liberale clasice și, într-o oarecare măsură, creștin-democrate, adaptate contextului ortodox românesc.

„Nu aş vrea să spun că unii liberali sunt rătăcitori şi vor veni toţi acasă. Unii cred că se vor rătăci definitiv. Dar cei mai mulţi dintre ei au şansa să vină acasă. Şi întotdeauna PNL i-a primit cu braţele deschise pe cei care au venit acasă în mod sincer şi gata să ajute la construcţie. Nu vreau să brodez pe tema patriotismului constituţional (…) Ar fi păcat ca noi să nu avem puterea instituţională, inspiraţia politică, energia politică să asigurăm continuitatea acestui partid”, a spus el.