Conform acestui sondaj realizat de Institutul Emnid, 60% din persoanele intervievate au declarat că se opun intrării Turciei în Uniunea Europeană, 30% sunt pentru, iar restul de 10% nu s-au pronunţat.

De altfel, 57% din participanţi consideră că dezvoltarea militară şi creşterea economică a Turciei reprezintă subiecte de preocupare, în timp ce 35% se bucură pentru influenţa în creştere a Ankarei.

Angela Merkel va începe duminică o vizită oficială în Turcia, care va include o călătorie la graniţa cu Siria, unde Bundeswehr-ul participă la o misiune NATO pentru protecţia Turciei în eventualitatea unor atacuri cu rachete dinspre Siria. Luni, cancelarul german se va întâlni cu preşedintele Abdullah Gül şi cu premierul Recep Tayyip Erdogan.

Înainte de plecarea sa, Merkel s-a declarat în favoarea deschiderii unui nou capitol în negocierile cu Turcia în vederea aderării sale la UE. ”Noi purtăm negocieri fără ca rezultatul să fie fixat dinainte. Aceste negocieri au stagnat în ultima vreme şi eu sunt favorabilă deschiderii unui nou capitol pentru a putea avansa puţin”, a afirmat cancelarul german.

Sursa: Agerpres