Într-un comunicat dat publicităţii duminică MAI precizează că declaraţiile critice la adresa României şi Bulgariei ale ministrului de interne german, Hans Peter Friederich, au fost făcute în contextul unei hotărâri judecătoreşti care obligă autorităţile germane să acorde ajutor social unei familii de cetăţeni români, şomeri la momentul solicitării, fapt ce ar crea premizele, în opinia sa, a unei prezenţe masive în Germania a cetăţenilor romani şi bulgari pentru a beneficia în mod nejustificat de ajutoare sociale.

În cadrul reuniunii Consiliului JAI din 7-8 octombrie a.c. de la Luxembourg, incluziunea romilor nu a fost subiect pe agenda de discuţii. De asemenea, în cadrul lucrărilor nu a fost făcută nicio apreciere critică la adresa României şi a cetăţenilor români pe această chestiune, subliniază sursa citată.

Delegaţia română prezentă la lucrările Consiliului a intervenit în discuţia privind raportul intermediar al Comisie pe tema liberei circulaţii şi a susţinut concluziile documentului, şi anume că presiunea asupra sistemelor de securitate socială nu reprezintă o problemă de nivel european, legislaţia naţională a statelor UE oferindu-le posibilitatea de a răspunde eficient acestor problematici, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, precizează sursa citată, în discuţiile bilaterale avute în marja Consiliului din 7-8 martie a.c., ministrul Radu Stroe a transmis omologului său german faptul că problematica integrării romilor nu se circumscrie competenţelor MAI, iar părţile au concluzionat la acea dată că aceste aspecte trebuie abordate de către miniştrii cu atribuţii în domeniu social din cele două state.

SURSA: Agerpres