,,Va fi un memorandum suplimentar foarte scurt, care va pune pe hartie masurile pe care le vom lua pentru rezolvarea problemelor, precum si politica bugetara pentru 2004,,, a afirmat Mihai Tanasescu. Discutiile cu reprezentantii FMI vor incepe in aceasta saptamana, cand va sosi in Romania o delegatie a institutiei financiare internationale. Potrivit lui Tanasescu, board-ul directorilor FMI ar putea aproba memorandumul suplimentar in luna octombrie a acestui an. O decizie favorabila ar insemna atragerea, de catre Romania a ultimelor doua transe din imprumut, in valoare de 110 milioane drepturi speciale de tragere (DST), adica aproximativ 153 milioane de dolari.
Acordul stand-by cu FMI a fost incheiat in octombrie 2001 si are o valoare de 300 de milioane de DST, aproximativ 418 milioane de dolari. Aranjamentul a fost prelungit pana in luna octombrie a acestui an, ca urmare a intarzierii procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane.

Afacerea saptamanii

Din toamna acestui an, compania austriaca Schachermayer va fi prezenta si in Romania. Schachermayer este o firma care activeaza in domeniul utilajelor, materialelor de constructii si accesoriilor folosite in constructii, producand in spatii moderne. Compania austriaca este deja prezenta in Ungaria, Croatia, Slovenia, Slovacia si Polonia, afacerile firmei avand o anvergura europeana. Pentru activitatea din Romania, Schachermayer a achizitionat un spatiu industrial in Bucuresti, cu o suprafata de 1.200 mp. ,,Locatia dispune de toate utilitatile si permite un acces facil spre centrul orasului. Birourile au fost amenajate modern, iar in apropierea cladirii a fost amenajata o parcare pentru masinile de aprovizionare si autoturismele angajatilor si ale clientilor,,, afirma Aurelian Anastasescu, director al Departamentului Spatii industriale al companiei imobiliare Neocasa. Neocasa este agentia imobiliara care a derulat din punct de vedere imobiliar acest proiect pentru compania austriaca.

Conflictul saptamanii

Taxele vamale impuse de SUA importurilor de otel in luna martie a anului trecut incalca regulile care guverneaza cometul international, a aratat, saptamana trecuta, Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), citata de Reuters. Concluzia definitiva, pronuntata la cinci luni dupa hotararea provizorie care a fost tot impotriva SUA, a fost prezentata in raportul unei comisii care a examinat plangerile depuse de Uniunea Europeana, Japonia si alte sase tari. Diplomatii au indicat ca SUA, unde presedintele George W. Bush este supus unor presiuni intense din partea producatorilor de otel si a sindicatelor pentru a mentine taxele cat mai mult timp posibil, ar putea contesta decizia OMC, varianta confirmata ulterior de Statele Unite. La Bruxelles, Comisia Europeana a salutat hotararea, considerand-o o victorie totala, si a informat ca a elaborat o lista de bunuri cu o valoare de circa doua miliarde de dolari care ar putea face obiectul unor sanctiuni.

Scutirea saptamanii

Decizia de eliminare a taxelor vamale la importul de grau a fost luata in acest moment, intrucat in perioada recoltarii preturile cerealelor sunt, de regula, cele mai scazute, informeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. ,,Luand in calcul pretul graului de pe piata internationala, la care adaugam cheltuielile de transport, manipulare si distributie, graul din import, chiar si exceptat de la taxe vamale, nu va concura neloial producatorii interni. Graul importat nu poate ajunge la poarta morii la preturi mai mici de 150 de dolari tona, adica circa 5.000 lei kilogramul,,, a afirmat Ilie Sarbu, ministrul agriculturii. El a aratat ca producatorii interni ar putea vinde graul cu cel putin 5.000 lei kilogramul, daca este luata in calcul si subventia oferita de Guvernul Romaniei, in valoare de 400 lei pe kilogram. Guvernul a decis eliminarea, pana la sfarsitul anului, a taxelor vamale la importul de grau.

Decizia saptamanii

Personalul de control din Consiliul Concurentei are drept de perchezitie, de sigilare si de ridicare a registrelor, actelor financiar-contabile sau comerciale ale agentilor economici, in cazul in care exista indicii ca acestia incalca reglementarile legale privind concurenta. Guvernul a aprobat in sedinta de joi proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, care stabileste o serie de reguli privind conditiile de operare pe piata ale agentilor economici. Potrivit actului normativ, in baza unui ordin al presedintelui Consiliului Concurentei si al autoritatii judiciare, anchetatorul poate efectua perchezitii atat la domiciliul conducatorilor, administratorilor sau directorilor agentilor economici supusi investigatiilor, cat si la cel al persoanelor fizice care conduc serviciul financiar, contabil sau de marketing al acestora. Ei au dreptul sa verifice, conform legii, si terenurile sau mijloacele de transport personale ale acestora. Ramane de vazut cum se vor intelege controlorii de la Consiliul Concurentei cu cei de la ministerul condus de Ionel Blanculescu.