Faţă de jumătatea anului trecut, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, este mai bogat cu un apartament în suprafaţă de 127,23 metri pătraţi. Pe de altă parte însă, guvernatorul a contractat, pentru a achiziţiona locuinţa, un credit de 700.000 de lei din care au mai rămas de plătit doar 421.000 de lei. Guvernatorul a achitat şi un avans aproximativ egal cu suma împrumutată. Durata împrumutului luat de la Unicredit este de doar doi ani ceea ce înseamnă că guvernatorul plăteşte o rată lunară de minimum 5.000 de euro, conform calculelor Capital.

Averea guvernatorului. Mai puţine depozite în lei

Salariul obţinut de Mugur Isărescu de la principalul său loc de muncă, BNR, este în continuare confidenţial. Celelalte venituri, majoritatea de activităţi academice, nu s-au modificat substanţial cum nu s-a modificat nici valoarea bijuteriilor pe care familia Isărescu le deţine în proprietate.  Scăderi substanţiale faţă de jumătatea anului trecut sunt sesizabile însă în ceea ce priveşte depozitele în bănci, o parte din bani fiind folosiţi, probabil, pentru achitarea avansului pentru apartament.. Astfel, la finele lunii iunie 2013, guvernatorul BNR avea în conturi şi depozite circa 385.000 de lei, cu aproximativ 350.000 de lei mai puţin decât în 2012. Sumele păstrate în euro au crescut însă de la 51.000 de euro la peste 55.000 de euro în timp ce economiile în dolari au urcat şi ele de la sub 15.000 la aproape 19.000.
Complex de lux la Arcul de Triumf
Apartamentul este situat într-un complex rezidenţial, în apropierea Arcului de Triumf.

Locuinţa are living şi două dormitoare, cu câte o baie fiecare, la care se adaugă două terase, după cum a arătat ZF.
Apartamentul face parte din complexul rezidenţial Alia, dezvoltat tot cu finanţare de la UniCredit Ţiriac Bank.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru MEDIAFAX că Isărescu a cumpărat apartamentul pentru că nu deţinea o locuinţă în Bucureşti.
"A optat pentru un credit în lei pentru ca să nu-şi asume niciun risc, întrucât împrumuturile în valută comportă anumite riscuri. Aşa cum a îndemnat şi populaţia să-şi facă credite în moneda în care este plătită, guvernatorul a optat pentru lei pentru că are venituri în lei. Asta înseamnă fără riscuri", a afirmat Vasilescu.
Creditul este cu dobândă variabilă şi a fost contractat pentru o perioadă care să nu angajeze veniturile din pensie ale guvernatorului, a precizat Vasilescu.