Este, probabil, ultimul din Romania care afla ca taxele si impozitele nu se incaseaza tocmai pentru ca legea da voie firmelor sa-si amane la infinit platile catre buget.
Medicii ssi profesorii care nu-si primesc salariile si pensionarii care asteapta zile la rand sosirea pensiilor intarziate, au zambit la auzul declaratiilor premierului. Ei cunosc pe propria piele, de mult timp, dezastrul care bantuie bugetul Romaniei. Este probabil ca descoperirea lui Isarescu a produs cam aceeasi reactie in randul functionarilor de la Finante care, de ani de zile, traiesc acordand tot felul de facilitati la plata impozitelor. Sistemul care permite firmelor sa-si amane la infinit plata datoriilor catre buget a creat o armata de lucratori publici corupti pana in maduva oaselor, dar foarte puternici. Ei au painea si cutitul. Cu o singura semnatura, pot decide prosperitatea sau decesul unei afaceri. De-a lungul timpului, presa a avertizat ca Ministerul Finantelor a creat un sistem discretionar de acordare a facilitatilor care da nastere unui soi de evaziune fiscala pe cai legale si coruptiei. Cainii au latrat si caravana a trecut chiar pe sub nasul celor care se laudau cu teribile campanii anticoruptie.
Ani de zile, ministrii de finante au inventat si semnat tot felul de reglementari care au scutit marii colosi industriali ssi firmele private influente de plata obligatiilor catre stat. Ca in bancul cu rabinul si crescatorul de capre. Omului ii tot mureau animalele. Rabinul venea de fiecare data cu un sfat salvator. Pana in ziua in care, desi rabinul mai avea o gramada de solutii, omul nu a mai avut capre. Idei noi s-ar mai gasi, dar bugetul Romaniei a ramas fara capre pe care sa experimenteze.
Degeaba sunt aratati cu degetul cei care nu platesc taxele si impozitele catre stat. Cel mai mare adversar al bugetului s-a dovedit a fi chiar sistemul stufos de legi, ordine si ordonante care incurajeaza neplata obligatiilor. Poate ca Mugur Isarescu are vointa de a pune punct acestor practici. Problema este daca are si putinta de a o face. In spatele fiecarei facilitati se ascund interese de afaceri, platite cu bani grei de catre patronii si directorii de firme. Asa ca schimbarea sistemului nu tine neaparat de luarea unei decizii, ci de invingerea unei increngaturi de interese la nivel inalt.
Referindu-se la situatia in care se afla bugetul, premierul a declarat furios ca „asa ceva nu se poate”.
Cu un an in urma, Radu Vasile, pe atunci prim-ministru, declara cu seninatate ca trebuie sa inceapa curatenia pentru ca „nu a mai ramas nimic de furat”. Realitatea a dovedit contrariul.