Rusia va continua propriile verificări referitor la ceea ce s-a întâmplat cu liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Moscovei nu îi place presiunea exercitată asupra ei în acest caz, potrivit Reuters.

În conferinţa sa de presă cotidiană, Peskov a declarat că Rusia ar putea trimite cereri suplimentare de informaţii în Germania, unde a fost transferat Navalnîi pentru tratament de la un spital din Omsk (Siberia), după ce i se făcuse rău în timpul unui zbor din oraşul siberian Tomsk la Moscova.

”Acuzații nefondate”

Potrivit susţinătorilor opozantului rus, citat de unele media ruse independente, dacă avionul în care se afla Navalnîi nu ar fi efectuat aterizarea de urgenţă la Omsk, acesta ar fi decedat până la Moscova.

Niciun fel de convorbiri telefonice în timpul imediat următor între preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel nu sunt prevăzute, a mai indicat Peskov.

Germania susţine că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, în timp ce Rusia spune că nu a văzut încă nicio dovadă în acest sens.

La rândul său, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că acuzaţiile Germaniei la adresa Moscovei în cazul Navalnîi, un critic acerb al Kremlinului, sunt ”nefondate”.

Rușii vor să îl interogheze pe Navalnîi

În acelaşi timp, Berlinul a declarat – prin vocea purtătorului de cuvânt al guvernului – că nu a primit nicio cerere rusă privind trimiterea unor anchetatori în Germania pentru a examina cazul lui Navalnîi, conform Reuters.

Anterior, de la Moscova, poliţia rusă a anunţat vineri că îi va cere Germaniei să-i permită interogarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Departamentul pentru transporturi al Ministerului de Interne rus va cere ca ”anchetatorii ruşi să poată asista la activităţile anchetatorilor germani” cu acesta şi ”să-i poată pune întrebări suplimentare”, se menţionează într-un comunicat publicat vineri de acest departament, după ce Aleksei Navalnîi a ieşit luni din coma indusă.

Spitalizat la sfârşitul lunii august în Siberia în comă, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (44 de ani) a fost transferat la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Investigații făcute de Moscova

Berlinul şi partenerii săi occidentali cer explicaţii Moscovei, care respinge categoric aceste acuzaţii şi a iniţiat doar verificări preliminare în acest caz deocamdată, fără a deschide o anchetă.

În acelaşi timp, poliţia din transporturi din Tomsk, unde s-a aflat Navalnîi înainte de a se îmbarca spre Moscova, a anunţat că a stabilit cronologia deplasărilor lui Aleksei Navalnîi în Siberia şi ce a băut acesta înainte de a i se face rău în avion luna trecută, iar acum încearcă să localizeze un martor care a părăsit ţara, a indicat vineri Ministerul de Interne rus, citat de RIA Novosti şi Reuters.

În zilele care au urmat spitalizării lui Navalnîi, purtătoarea sa de cuvânt a negat categoric că acesta ar fi consumat alcool.

Ministerul de Interne rus indică în acelaşi comunicat că poliţia a interogat cinci din cele şase persoane care l-au însoţit pe Navalnîi în călătoria sa în Siberia, iar în prezent este în căutarea celei de-a şasea, Marina Pevcih, rezidentă britanică care ar fi plecat în Germania în 22 august.