Într-o postare pe pagina personală de facebook, Monica Anisie solicită ministerului Muncii o evaluare și o salarizare echitabilă în sistemul public.

Mai exact, potrivit mențiunilor făcute de ministrul Educației, există o serie de discrepanțe în ceea ce privește încadrarea salarială. Se pare că un profesor ar avea salariul brut egal cu cel al unui șofer.

De asemenea, ea a mai subliniat faptul că toate salariile din ministere sunt stabilite ”pe baza criteriilor și a coeficienților din Legea Salarizării Unitare”, așa că e nevoie de o schimbare.

”După o analiză extinsă, realizată în urma unei știri apărute în presă, am descoperit că atât în Ministerul Educației și Cercetării, cât și în celelalte ministere există discrepanțe la încadrarea salarială în cazul mai multor posturi. Astfel, s-a constatat că un șofer are salariul brut la nivelul unui profesor. Salariile din toate ministerele sunt stabilite pe baza criteriilor și a coeficienților din Legea Salarizării Unitare”, scrie ministrul pe pagina sa de facebook.

Violeta Alexandru trebuie să dea explicații

În acest context, Monica Anisie, ministrul Educației, îi cere explicații ministrului Muncii, Violeta Alexandru. Ea consideră că această situație trebuie lămurită și e nevoie de o muncă comună pentru ca salarizarea din sistemul public să fie una ”echitabilă.

”Cred că Ministerul Muncii și Protecției Sociale trebuie să lămurească această situație și să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”, a mai scris Monica Anisie.

Monica Anisie are planuri mari

Monica Anisie își dorește schimbări. Ministrul a precizat la începutul acestei săptămâni că dorește ca bugetul ministerului să aibă o componentă de investiții pentru digitalizare, subliniind că digitalizarea reprezintă o prioritate zero.

„Din 2021, ne gândim ca bugetul ministerului să aibă o componentă de investiţii pentru digitalizare. Sumele vor fi atât din bugetul ministerului, cât şi din fonduri europene”, a spus Anisie la Biblioteca Centrală Universitară, la evenimentul de lansare a procesului de consultare publică pentru elaborarea Strategiei privind digitalizarea Educaţiei.

Totodată, ministrul a afirmat că din anul 2010 şi până în anul 2019 nu au fost alocaţi bani pentru investiţii în digitalizarea Educaţiei. Iar anul acesta, a amintit ea, Guvernul a aprobat 150 de milioane de lei pentru achiziţia de tablete şi încă 100 de milioane de lei pentru a se realiza un stoc de rezervă, pentru sprijinirea unităţilor de învăţământ şi a elevilor.