Azi are loc cvorumul de ședință, prin care ar trebui ca Guvernul Orban II să fie respins. Astfel, dacă este respins Guvernul, alegerile anticipate vor avea loc, așa cum s-a stabilit. Însă, majoritatea partidelor au anunțat că ori nu se vor prezenta la cvorum, ori nu vor vota. Printre partidele care au anunțat că nu se vor prezenta la ședință sunt PSD, ALDE şi ProRomânia. Se pare că se așteaptă decizia CCR, care va hotărî dacă desemnarea lui Orban în funcția de prim-ministru este constituțională, deși a fost demis prin moțiune de cenzură.

Pe de altă parte, PSD cere un guvern de uniune națională.

Începând cu ora 13:00, vor avea loc ședințele Birourilor permanente, atât la Cameră, cât şi la Senat. Așadar, ordinea de zi a şedinţei este următoarea:

• Prezentarea Programului şi a Listei Guvernului de către Ludovic Orban, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru;

• Dezbateri asupra Programului şi Listei Guvernului;

• Votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.

În plus, parlamentarii PNL au anunțat că nici măcar ei nu vor vota Guvernul Orban II. Motivul este ca să se ajungă la a doua propunere de Guvern și să fie, de asemenea, respins. Astfel, Klaus Iohannis poate dizolva Parlamentul și se vor organiza alegeri anticipate.

”Luni vom fi prezenţi la grupurile parlamentrare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului Orban. Aşteptăm răspunsul CCR, dacă este constituţional, dacă acelaşi premier demis, rămas interimar să fie iarăşi desemnat”, a anunţat, miercuri seară, Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

ALDE nu va participa la cvorum. USR va vota împotrivă

“ALDE a hotărât să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a iniţiat PNL şi, în consecinţă, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Constituţia spune la articolul 103 aliniatul 2 următoarele: «Candidatul la funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului». Ori, luni, domnul Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere. Nu înţeleg de ce Ludovic Orban şi cel care îl dirijează crede că Parlamentul poate fi partener în această păcăleală odioasă. În condiţiile în care Guvernul Orban II nu va fi votat de PNL, nu înţeleg de ce s-ar aştepta ca noi să intrăm în acest joc?”, a transmis, la rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește Pro România şi PMP, partidele au anunțat că vor participa la şedinţă, dar nu vor vota învestirea Guvernului Orban II.

Pe de altă parte Dan Barna a declarat că ”Participăm şi votăm împotriva învestirii”.

“Dacă nu se adună cvorum, e vina PSD. PSD deţine 42% din Parlament, înseamnă că boicotează o procedură constituţională, ca atare responsabilitatea în cazul în care nu va exista cvorum este exclusiv responsabilitatea PSD”, a declarat joi, Ludovic Orban.