Revista Capital a solicitat mai multor antreprenori şi consultanţi să ne spună ce aşteptări au de la Guvernul Dăncilă şi să prezinte o listă de măsuri prioritare pe care ar trebui să le ia viitorul Executiv în perioada imediat următoare.

Citiţi şi:
Mediul de afaceri către noul Guvern: Lăsaţi-ne în pace

Vă prezentăm mai jos măsurile recomandate de Mohammad Murad preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), proprietar Phoenicia:

  1. Să restabilească încrederea reciprocă între mediul de business și instituţiile statului. Aici este nevoie de o mai bună comunicare şi transparenţă. Guvernul nu trebuie să se întâlnească doar cu oamenii de afaceri care îi laudă. Trebuie să invite la discuții mai ales pe cei care îl critică.
  2. Să nu mai facă diferenţe între multinaționale și oamenii de afaceri români.
  3. Adoptarea unei legi a „momentului zero“, prin care sa fie declarate toate averile. Este nevoie de asumarea unui moment zero, chiar dacă se va lasă cu unele confiscări și costuri mari. Nu avem nevoie de un stat puternic cu cetățenii lui, ci de un stat puternic în comparație cu celelalte state.
  4. Măsuri urgente referitoare la forța de muncă. În prezent avem un deficit de aproximativ 200.000 de oameni. Doar prin taxe și impozite la buget s-ar strânge la buget aproape un miliard de euro. Dacă nu suntem în stare să-i readucem în țară pe românii plecați în străinătate, să ne permită să aducem salariați din alte țări.
  5. Împreună cu societatea civilă şi celelate partide, să elaboreze o listă cu zece probleme pe care să le rezolve. Și, indiferent dacă se schimba un ministru sau tot guvernul, lista să fie continuată. La fiecare şase luni să prezinte rezultatele şi să propună noi măsuri.
  6. În turism e nevoie de două măsuri urgente: voucherele de vacanță și promovarea României în țară și în străinătate. 

Citiți și:

Mesajul CEO-ul MedLife către Guvern: „Dacă nu ştii să ajuţi mediul de business, lasă-l în pace!”
Dragoş Pătroi către Guvern: E nevoie de predictibilitate şi un sistem fiscal facil pentru contribuabili
Marius Ghenea către Guvern: Renunțați, așa cum ați promis, la taxarea dividendelor
Răzvan Nicolescu către Guvern: Finalizați măcar o parte din lucrările de construire de autostrăzi
Cristian Păun către Guvern: Renunțați definitiv la Split TVA
Felix Pătrășcanu către Guvern: Digitalizați ANAF și toate instituțiile de control

Mesajul lui Dan Şucu către Guvern: Nu mai bulversați mediul de afaceri

Acest articol a fost publicat în ediţia numărul 3 a Revistei Capital, apărută pe data de 22 ianuarie 2018.