Combinatul Mittal Steel din Galati a incheiat anul trecut cu pierderi de 109 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 6,34 miliarde de lei, fata de anul 2004, incomparabil mai bun, daca tinem cont ca la o cifra de afaceri usor mai mare decat cea din 2005, adica 6,68 miliarde de lei, profitul combinatului a depasit 1,3 miliarde de lei.

Rezultatele inregistrate de companie s-au inregistrat pe fondul cresterii cheltuielilor cu materiile prime si al platii unor datorii restante catre stat.

Preturile la materiile prime au crescut cu procente care au variat intre 10% si 60%. De asemenea, si pretul la electricitate a crescut cu aproape 10%. In acelasi timp, pretul unei tone de otel a scazut intr-un singur an cu circa 100 de dolari, ceea ce, in procente, inseamnă o diminuare intre 15 si 25%.

„Clientii din intreaga lume au vazut ca pretul produselor creste si au cumparat mai mult decat aveau nevoie. Aceasta a generat in 2005 o scadere a consumului la nivel mondial si, implicit, o scadere a preturilor”, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Surojit Ghosh, Chief Financial Officer la Mittal Steel Galati.

La toate aceastea, in cazul Mittal Steel Galati se adauga si plata, in 2005, a unei datorii de peste 40 de milioane de dolari, pe care si-a asumat-o in urma contractului de privatizare, plus alte datorii restante la Ministerul de Finante si Consiliul Concurentei, in valoare de cateva zeci de milioane de dolari.


„Am platit tot ce era de platit catre guvernul Romaniei” spune Surojit Ghosh, care crede ca, odata scapat de datorii, combinatul va reintra pe profit din acest an.

Sursa: Capital, 07 iunie 2006