Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a venit cu clarificări într-un subiect extrem de fierbinte al zilei, cel al ameninţărilor cu dosare penale care i-ar fi vizat pe unii jurnalişti.

Ministrul a explicat că “nu s-a pus nicio clipă problema ca ei să fie amenințaţi”, ci este o problemă de intoxicare a jurnaliştilor prin informaţii venite pe surse.

“S-a înțeles greșit că dosarele penale i-ar viza pe jurnaliști. Nu s-a pus nicio clipă problema ca ei să fie amenințaţi. Pur și simplu este o suspiciune de intoxicare a mai multor jurnaliști. Suntem siguri că nu sunt întâmplătoare aceste informații date pe surse, de genul ştirii cu doctorița despre care s-a spus că a murit la Spitalul Gerota”, a precizat ministrul Marcel Vela pentru România TV.

“Nu avem nimic cu ştirile pe surse, fac şi ele parte din munca de jurnalist”

Marcel Vela a mai explicat că vizaţi de măsurile autorităţilor vor fi cei care vor să profite de dorinţa jurnaliştilor de a da cât mai repede un breaking news. Aceşti oameni “trebuie găsiţi şi stopaţi în sensul în care să nu mai dea ştiri false”.

“Jurnaliştii, din dorinţa de a avea o premieră, un breaking news, iau aceste informaţii poate fără să le verifice din mai multe surse. Cei care vor să destabilizeze, să profite de această situaţie neplăcută trebuie găsiţi şi stopaţi în sensul în care să nu mai dea ştiri false. Nu avem nimic cu ştirile pe surse, fac şi ele parte din munca de jurnalist”, a mai declarat ministrul de Interne.

“În timp de pace, sursa jurnalistului poate fi confidenţială.” Situaţia se schimbă pe timp de război

Tot marţi seară, Marcel Vela a mai oferit o serie de declaraţii pe acest subiect la Realitatea Plus.

În timp de pace, sursa jurnalistului poate fi confidenţială şi am tot respectul faţă de jurnalişti şi de această conduită nescrisă că nu-ţi divulgi sursa.

Dar pe timp de război, dacă sursa vine cu informaţii false, care denaturează adevărul într-un mod brutal, ca să nu zic dramatic, cred că aceasta conduită jurnalistică nu se mai aplică pe timp de război şi jurnaliştii care primesc asemenea surse vor fi… să nu zic invitaţi, că o să înţeleagă lumea, aşa cum s-a înţeles astăzi, că ministrul de Interne pune cătuşe la jurnalişti sau chestiuni de genul acesta. Am tot respectul faţă de toţi jurnaliştii, nu punem cătuşe, nu jignesc pe nimeni.

Îi rog doar să fie parteneri cu noi în acest război şi să ne documenteze care sunt sursele acestea periculoase, să nu zic chiar subiective sau bine angrenate în altfel de interese împotriva României”, a declarat Marcel Vela.