Deblocarea posturilor din sistemul sanitar va avea loc probabil în a doua jumătate a anului, în funcţie de cum se va face rectificarea bugetară, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii în cadrul întâlnirii cu conducerea Federaţiei Sanitas.
"În acest moment, angajările în sistem se produc după principiul ‘pleacă un om, vine un om’. Referitor la rectificarea bugetară, am sesizat deja Ministerul Finanţelor pentru o rectificare pozitivă la Ministerul Sănătăţii. Totul depinde însă de modul cum merge economia. Datele pe care le avem până acum sunt pozitive, încurajatoare, însă trebuie să fim prudenţi şi precauţi, având în vedere declinul multora dintre economiile din zona euro", a afirmat Eugen Nicolaescu.
În luna martie, posturile din sănătate au fost deblocate parţial, iar spitalele au putut să facă angajări, în raport de unu la unu. Aceasta înseamnă pentru fiecare angajat care se pensionează sau pleacă să muncească în străinătate, directorii spitalelor pot să angajeze un alt salariat. În cadrul personalului administrativ TESA, este permis o singură angajare la şapte oameni care părăsesc sistemul.
Rămâne de văzut ce prevederi se vor aplica din iulie, când ministrul promite că va debloca toate posturile medicale.