Ministrul Finanţelor lansează un avertisment la adresa furnizorilor de energie din România, în contextul scandalului declanşat de facturile primite de români.

Furnizorii, avertizaţi! În ce condiţii li se va deconta diferenţa dintre preţul plafonat şi cel de achiziţie?

Adrian Câciu le-a transmis companiilor că decontarea diferenţei dintre preţul plafonat şi cel de achiziţie a energiei se va face ţinând cont de comportamentul furnizorilor. Aceştia vor trebui să demonstreze că au avut o conduită comercială adecvată şi că nu există sancţiuni pe numele lor pentru încălcarea legislaţiei privind plafonarea şi compensarea.

“Nu poţi să vii să ceri bani de la statul român cât timp tu nu ţi-ai respectat obligaţiile pe care le-ai avut prin lege”, a fost mesajul ferm al ministrului Finanţelor. El a mai explicat şi care va fi impactul schemei de ajutor privind preţurile la energie.

“Acest impact (al schemei de ajutor – n.red.) este undeva în zona 3 – 3,5 miliarde lei. Trebuie să ţinem cont de un lucru: decontarea către furnizori a acestei diferenţe între preţul plafonat şi eventuala cumpărare de către dânşii a energiei se va face ţinând cont de un comportament al acestor furnizori.

Trebuie să înţeleagă toată lumea că nu poţi să vii să ceri bani de la statul român cât timp tu nu ţi-ai respectat obligaţiile pe care le-ai avut prin lege. Şi să fiu foarte clar: conduita comercială adecvată mie mi se pare o chestiune de bun simţ, să demonstrezi faptul că furnizor fiind ai avut o conduită comercială adecvată şi n-ai fost sancţionat pentru încălcarea legislaţiei cu privire la plafonare şi compensare.

Dacă vrem să avem o cascadă, un puseu inflaţionist care nu se mai termină, bun, nu facem nimic. Problema este că trebuie să facem structural şi acţionat anticiclic pe piaţa de energie”, a declarat, joi, Adrian Câciu, invitat la Digi24.

“Poate ne uităm şi unde apar scurtcircuitele pe această piaţă”

Cât despre piaţa liberă de energie, şeful de la Ministerul Finanţelor a subliniat că ar trebui impuse noi mecanisme de reglementare a acesteia, eventual şi de reglementare a unor elemente de preţ. El a criticat şi prezenţa pe piaţă a unor intermediari care nu au nicio legătură cu producerea sau furnizarea de energie, ci doar “aleargă după profit”, transmite Agerpres.

“Dar poate ne uităm şi unde apar scurtcircuitele pe această piaţă, poate sunt intermediari care nu au nicio legătură nici cu producerea nici cu furnizarea, care acţionează ca stimulatori, dacă vreţi, ai unui preţ suveică care nu are legătură cu energia.

Adică, să spun aşa, cei care aleargă după profit”, a precizat ministrul Adrian Câciu.