'La nivelul AM POIM şi al beneficiarilor sunt în pregătire 44 de proiecte de infrastructură de apă şi apă uzată, în valoare de circa 6 miliarde de euro. Acestora li se adaugă şi 22 de proiecte fazate spre care vor fi orientate aproximativ 550 milioane euro din alocarea pentru acest sector. Investiţiile din POIM sunt orientate spre sisteme de apă şi canalizare regionale, care pot deservi o arie geografică mai mare, cu costuri mai mici decât dacă s-ar fi utilizat un sistem naţional. Din cele 4,47 miliarde euro orientate spre sectorul de mediu alocate POIM, 3 miliarde euro vizează infrastructura de apă', se arată în document.

Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, a lansat, în conferinţa de presă de luni, Ghidul solicitantului privind dezvoltarea infrastructurii integrate de apă şi apă uzată şi primele patru apeluri de propuneri de proiecte aferente Axei prioritare 3 'Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor'.

Cele patru apeluri de propuneri de proiecte lansate vizează: proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată (extinderea spre mediul rural a ariei de operare, în vederea conformării noilor aglomerări vizate) şi proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată (care asigură continuarea investiţiilor aprobate în perioada 2007 – 2013 prin POS Mediu şi nefinalizate până la finalul anului 2015, aprobate ca proiecte fazate prin decizie a Comisiei Europene). Alte două tipuri de acţiuni sunt dezvoltarea unui laborator naţional pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile şi sprijin pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014 – 2020 şi post 2020.

'Beneficiarii eligibili pentru apelurile de propuneri de proiecte menţionate sunt operatorii regionali din sectorul de apă/apă uzată şi Primăria Municipiului Bucureşti (pentru proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată, proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată şi sprijin pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014 – 2020 şi post 2020) şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în parteneriat cu Administraţia Naţională 'Apele Române' şi Ministerul Sănătăţii (pentru dezvoltarea unui laborator naţional pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile)', informează MFE.

Bugetul apelurilor are o valoare totală de peste 12,7 miliarde lei (alocare netă fără rezerva de performanţă), din care circa 12,6 miliarde lei pentru proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată, proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată şi sprijin pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014 – 2020 şi post 2020. Restul de bani sunt pentru dezvoltarea unui laborator naţional pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile.

Tipul apelului este apel de proiecte pe bază de listă de proiecte prioritare sau preidentificate, iar termenul de depunere este data de 31 decembrie 2018. AGERPRES


Te-ar putea interesa și: