Conform ultimei modificări, o parte din impozitul pe venit, respectiv 3,5%, se va duce către bursele private în anumite condiții și numai pentru anumite perioade ale anului 2019.

Redirecționarea impozitului pe venit

Declarația 230 permite ca 3,5% din impozitul pe venit să poată fi redirecționat către bursele private numai pentru veniturile aferente perioadei 1 aprilie – 31 decembrie 2019, în timp ce, pentru perioada 1 ianuarie – 31 martie 2019 se păstrează regulile de anul trecut, așa încât procentul de 3,5 % va merge numai către ONG-urile care sunt înscrise în Registrul entităţilor de cult, iar pentru susținerea burselor private se va păstra procentul de 2%.

Această regulă este valabilă pentru persoanele care au obținut venituri din salarii, pensii, precum și din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportive.

Cine mai poate depune formularul

Pe lângă contribuabilii care realizează venituri din salarii și/sau din pensii, formularul mai poate fi depus și de către cei care obțin venituri din activităţi independente sau activități agricole, activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă și drepturi de proprietate intelectuală.

Trebuie menționat că cei care au ales deja să direcționeze parte din impozitul anual datorat, prin intermediul vechilor formulare, nu trebuie să refacă documentele. Conform Codului fiscal, acea parte din impozit care e redirecționată de contribuabil se duce direct la cineva care are nevoie de banii respectivi.