Aflat în Japonia, vicepreşedintele american a avertizat trupele la bordul portavionului Ronald Reagan, care staţionează în arhipelag că ‘nori groşi se strâng la orizont’ şi a adăugat că utilizarea de către regimul comunist nord-coreean a armelor nucleare sau balistice va antrena o reacţie majoră a administraţiei Trump.

Aceste afirmaţii rostite în cursul unei vizite de două zile în arhipelagul nipon, după trecerea prin Coreea de Sud, unde făcuse o escală în zona demilitarizată (DMZ) intercoreeană, intervin în plină recrudescenţă a tensiunilor între Washington şi Phenian.

În timp ce ameninţarea unui al şaselea test nuclear persistă din partea regimului comunist, viceministrul de externe nord-coreean, Han Song-Ryol, a declarat marţi la BBC că ritmul tirurilor balistice se va accelera: ‘Vom face mai multe teste cu rachete săptămânal, lunar şi anual’.

În faţa unei atitudini pe care comunitatea internaţională o califică drept provocare prin încălcarea rezoluţiilor ONU, Pince a afirmat deja că ‘toate opţiunile’ sunt de acum înainte ‘pe masă’.

‘Vom contracara orice atac cu armă convenţională sau nucleară’, a insistat miercuri Mike Pence. Potrivit lui, replica va fi ‘zdrobitoare şi eficientă’, la înălţimea ‘hotărârii preşedintelui Trump şi a forţelor armate ale SUA’.

Portavionul Ronald Reagan face parte din Flota a 7-a SUA şi este pregătit pentru o desfăşurare prevăzută în vestul Pacificului.

O altă unitate a Flotei a 7-a, cu portavionul USS Carl Vinson, în prezent în largul Australiei, este aşteptată să sosească în Marea Japoniei săptămâna viitoare.

Premierul nipon Shinzo Abe a cerut marţi să fie preferată o soluţie diplomatică şi pacifistă.

Trump a recunoscut că dialogul ar putea fi stabilit prin intermediul Chinei, atenuându-şi criticile faţă de politica economică a Beijingului.

 

‘Ce ar trebui să fac? Să lansez un război comercial împotriva Chinei, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping este pe cale să lucreze la o problemă mult mai importantă, cu Coreea de Nord?’, s-a întrebat retoric preşedintele într-un interviu difuzat marţi pe canalul Fox News.

Acesta a fost perceput ca un semn de deschidere din partea lui Donald Trump care, în urmă doar cu câteva zile, se declarase dispus să reglementeze singur problema nucleară nord-coreeană dacă Beijingul nu reuşeşte să-l potolească pe turbulentul său aliat.

La bordul portavionului Ronald Reagan, Mike Pence a căutat în acelaşi timp să-şi asigure aliaţii asupra acordurilor de apărare mutuală şi asupra angajamentului SUA alături de Coreea de Sud şi de Japonia cu privire la celelalte probleme în regiune.

Alianţele sunt ‘de nezdruncinat’, a afirmat el, adăugând, implicit în atenţia Chinei, că tratatul cu Tokyo ‘acoperă tot teritoriul administrat de Japonia, inclusiv insulele Senkaku’, un mic arhipelag controlat de Japonia, dar revendicat de Beijing sub denumirea de Diaoyu, notează AFP.

Mike Pence a adăugat că SUA vor apăra de asemenea libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud.

Vicepreşedintele a mai promis că mai multe mijloace americane de vârf vor fi desfăşurate în regiunea Asia-Pacific. Circa 47.000 de soldaţi americani staţionează în Japonia şi alţi 28.000 în Coreea de Sud.

Prevăzut de mult timp, turneul asiatic al lui Mike Pence a început duminică în Coreea de Sud, a doua zi după o demonstraţie militară a Phenianului în care au fost prezentate vreo 60 de rachete şi, în special, ceea ce pare a fi un nou model de rachetă balistică intercontinentală. AGERPRES