Ladoși mai spune că cel puțin 8 ferme comerciale au fost închise până acum și califică reacția autorităților drept ”extrem de tardivă și ineficientă”.

Ioan Ladoși a mai spus că numărul salariaților trimiși în șomaj nu poate fi cunoscut exact pentru că nu toate fermele afectate sunt membre în Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

În privința fermelor închise, ”prima a fost Carniprod Tulcea cu cele 35.000 animale în iulie 2018. Au urmat încă 4 în Tulcea tot în iulie, plus cele 4 din Brăila în august”.

Șeful Asociației a mai spus pentru că până acum au fost sacrificați 127.093 porci (76.927 în ferme comerciale și 50166 în gospodăriile populației).

Care sunt pierderile estimate pentru industrie? ”Extrem de greu de estimat, pentru că sunt două aspecte: pierderea legată de porcii eutanasiați, la care se adaugă pierderile colaterale (furaje distruse, costurile cu distrugerea în sine – care revin tot fermierului -, costurile dezinfecției ulterioare etc.)”, a mai spus Ioan Ladoși.

Președintele Asociației a explicat și complexitatea procesului de redeschidere a unei ferme care a fost închisă din cauza pestei porcine africane: ”După dezinfecție se aduc în fermă câțiva porci sănătoși (santinele), care sunt testați frecvent. Dacă în urma testelor repetate (de câte ori consideră necesar ANSVSA) toate aceste teste sunt negative, ferma se poate repopula. Însă o fermă care se populează cu scroafe și vieri va scoate pe piață primul porc de abator tocmai după un an”, a încheiat acesta, citat de G4media.ro