Mihai Gâdea, anunț sumbru la Antena 3: Așa arată lucrurile în spitalele din România (FOTO)

În cadrul emisiunii ”Sinteza Zilei” au fost prezentate mai multe imagini din cadrul secției de Terapie Intensivă a spitalului din Timișoara. Acolo, medicii fac tot ce pot pentru ca pacienții cu coronavirus să se facă bine. Chiar și în dialog cu jurnaliștii, atenția medicilor este îndreptată către starea pacienților.

”Pentru că, de multe ori trebuie să intrăm de urgență, pentru că pacienții sunt în stare gravă și trebuie monitorizați constant. Deși colegii mei sunt în interior, există exista mereu o teamă, un stres, că ceva se întâmplă, că nu putem sa fim acolo la momentul potrivit și suntem mereu pregătiți de acțiune.”, spune un medic.

Lucrurile stau foarte rău, iar imaginile vorbesc de la sine. Într-un pat, un pacient conectat la oxigen respiră cu mare greutate, în timp ce, pe patul alăturat, se află un alt pacient care tocmai a pierdut lupta cu boala.

”Din păcate, locul acesta s-a eliberat prin deces. Nu va rămâne liber pentru că deja avem pacienți în așteptare. O să vedem cui îi este rândul să ajungă pe Terapie Intensivă, pentru ca suntem în situația în care nu avem loc pentru toți”, povestește Raluca Velovan, medic ATI, Spitalul Județean Timișoara.

Sursă: Antena 3

Nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă

Medicul Raluca Velovan a mai povestit că nu mai sunt locuri pentru cei care au nevoie urgentă de ATI, subliniind că secția de la Spitalul Județean Timișoara are deja doi pacienți în plus față de cât poate duce secția.

”Mi se pare crunt că încă suntem in situația aceasta, sună telefoanele continuu, unde să-i mai punem? Nu mai avem unde să-i punem. Sună telefoanele continuu, vin urgențele de pe secție, noi suntem cu 2 pacienți extra. Oamenii trebuie sa înțeleagă ca nu suntem Dumnezeu, nu avem cum sa răzbim, nu putem lucra singuri, nu putem să terminăm cu pandemia asta dacă nu ne ajută”, mai spune aceasta.

Medicul a mai spus că toți aflați la ATI sunt nevaccinați.

”După aproape 2 ani de pandemie ne aflăm parca într-un cerc vicios, care nu se mai termină, alături de Bulgaria suntem pe ultimul loc la vaccinare. În momentul de față avem secția ATI plină, chiar suntem cu 2 pacienți extra, toți sunt nevaccinați”, mai spune Raluca Velovan, medic ATI, Spitalul Județean Timișoara.

” Să se păzească și să se vaccineze”

Un pacient în vârstă de 75 de ani le spune oamenilor să se păzească de coronavirus și să se vaccineze. Acesta a mai spus că nu a crezut niciodată că va ajunge în situația asta.

”Foarte greu! Foarte grav! (…) Sa se păzească și să se vaccineze. … e foarte grav ce vezi aici! 75 de ani nu am putut să cred niciodată că am să ajung în situația asta. Nu am crezut niciodată!”, spune pacientul.

Un alt pacient spune că a fost la Unitatea de Primiri Urgențe acolo unde a văzut 30 de persoane, toate nevaccinate, având dificultăți în a respira.

”Ieri când m-am dus pe UPU, am fost singurul vaccinat, erau 30 de persoane acolo, niciunul vaccinat, abia mai respirau, intubați, și eu nu am avut nevoie de oxigen. Acum oxigenul e un moft pentru mine. Mă gândesc cât timp vor mai rezista medicii ăștia la stresul la care sunt supuși, când vor claca, când vor spune nu mai pot… oamenii ăștia sunt ca niște soldați… Nu putem rezista mulți dintre noi la asta.”, a spus acesta.