Cum faci ca tranzactia sa nu fie la vedere? Acestea sunt doar cateva dintre problemele pe care o persoana care da spaga trebuie sa le rezolve. Neregulile gasite de controlul financiar surpriza efectuat de functionarii statului la firma unui cetatean american care face afaceri pe plaiurile mioritice l-au determinat pe acesta sa se gandeasca serios daca este sau nu cazul sa inchida afacerea din Romania. Auzise de foarte multe ori ca in Romania spaga rezolva de fiecare data situatii de genul celei in care se afla. Asa ca, la discutia cu functionarul care efectua controlul la firma americanului, acesta a venit pregatit cu un plic. A scos linistit plicul si l-a pus inaintea functionarului. Omul s-a uitat stupefiat la american care, sigur pe el, i-a facut cu ochiul si i-a zambit cu subinteles aratandu-i plicul din fata sa. Functionarul s-a inrosit tot si, plin de nervi, i-a sugerat investitorului ca cel mai bine ar fi sa ia plicul cu bani de pe masa si sa paraseasca incaperea. Buimac, americanul nu a mai inteles cu ce a gresit.
Modalitatea prin care este data spaga este, poate, la fel de importanta ca si suma ce urmeaza a intra in buzunarul unui functionar. Cui trebuie sa dai, prin ce metoda afli daca cel din fata ta primeste, cum ii vei strecura ,,atentia,, fara ca acesta sa te suspecteze de organizarea unui flagrant? Acesta sunt doar cateva dintre intrebarile pe care si le pune oricine aflat in situatia de a da spaga. Greselile facute de american au fost de procedura si au fost destul de mari. In primul rand nu a incercat sa ,,ia pulsul,, celui care efectua controlul, pentru a vedea daca acesta este dispus sa primeasca sau nu. O intrebare de genul: ,,Cine ma poate consilia si pe mine pentru a rezolva problema,, a lipsit. Metoda americanului a fost directa, de tipul ,,ia banii astia si sa uitam tot,,. Or, in Romania lucrurile nu functioneaza asa. Iar ultima si cea mai mare greseala a fost ca nu a pus un angajat roman sa discute cu controlorul. Altfel se rezolva treburile intre romani! In plus, teama ca investitorul american se poate plange la ambasada (ceea ce poate declansa un adevarat tambalau) ar fi disparut.
Comparati insa metoda investitorului american cu cea a unui roman aflat in situatia de a inmuia vigilenta evaluatorului unui apartament, in vederea declararii unei valori mai mari a acestuia si, implicit, a obtinerii unui credit mai mare de la o banca. Dupa o intelegere din priviri, urmata de semnalele evidente ale evaluatorului care spunea cu voce tare ca pe podea este parchet cu toate ca era doar linoleum, solicitantul creditului a facut un drum pana jos la soferul taxiului care il astepta pe evaluator, i-a dat acestuia o bancnota de 50 de dolari. ,,tine acesti bani pentru cursa domnului care va cobor din bloc. Te rog sa ii dai restul,,, i-a explicat acesta soferului. Evaluatorul a coborat, solicitantul creditului i-a deschis respectos usa taxiului si i-a spus ca are cursa platita, netrebuind decat sa ia restul. Simplu, nu?

Modalitati clasice de dat spaga

· Medic – Este de notorietate faptul ca in Romania relatia cu un medic decurge mult mai bine daca este intretinuta cu o mica atentie. spaga la medic a devenit un fel de axioma in Romania. Atat de impamantenita este aceasta practica, incat nici cel care da spaga si nici cel care o primeste nu se fereste de ochii celorlalti. Asa ca metodele de plasare a spagii sunt cat se poate de directe in aceste cazuri; plasarea plicului in buzunarul medicului, chiar si pe culoarele spitalului, este mai mult decat uzuala. O metoda mai discreta folosita este vizita in cabinetul doctorului, unde plaseaza ,,atentia,,.
· Agentul de circulatie – Mica intelegere cu agentul de circulatie a devenit si ea o cutuma in relatia acestuia cu participantii la trafic. In acest caz trebuie urmarit ca tranzactia sa nu fie facuta la vedere. Cea mai folosita metoda de catre soferii care stiu ca au fost opriti pentru incalcarea vreunei reguli de circulatie este sa puna suma (direct proportionala cu amenda pe care ar lua-o) in actele pe care urmeaza sa le dea agentului de circulatie. Alte metode: te sui in masina politistului, daca acesta este singur, si uiti ,,darul,, pe scaun in torpedou sau il lasi pur si simplu sa cada in masina
· Profesori de facultate – Multi dintre studentii care stiu ca pot avea probleme cu promovarea unui examen apeleaza in general la spaga. In facultati se stiu profesorii ,,la care merge spaga,,. Unii prefera sa ia direct, prin simpla invitare a studentului intr-un loc ferit. Sunt insa din ce in ce mai putini. Altii lucreaza prin intermediari. O forma mascata de a primi spaga este invitarea studentului la meditatii, unde primeste drept informatie suplimentara, in afara cursurilor, tocmai subiectele de la examen.
· Functionarii de ghiseu – Pentru a scapa de traditionala coada sau pentru a urgenta o anumita operatiune, spaga este considerata a fi un foarte bun impuls pentru functionari. Problema este ca acestia lucreaza in locuri publice, iar tranzactia trebuie sa nu fie la vedere. Primul pas pe care functionarul il face este sa il invite pe cel care va da spaga intr-un birou. Daca aceasta consta in produse, sacosa care le contine va fi uitata langa biroul functionarului. Daca e vorba de un plic cu bani, acesta este ascuns in paginile unei reviste care va fi uitata pe biroul lucratorului.

Situatii delicate in care se da spaga

In general, astfel de situatii apar in momentul in care cel care primeste fie este un functionar mai greu de abordat, fie acestuia ii este teama de un eventual flagrant si, ca atare, este foarte greu de abordat.
· Controlul surpriza – Cei care efectueaza astfel de controale sunt o specie mai aparte si, in general, sunt testati inainte de catre cei care urmeaza sa dea ,,atentia,,, pentru a vedea daca sunt dispusi sau nu sa primeasca. Cum? Prin diferite aluzii de genul ,,stiu ca sunt in neregula, dar nu stiti pe cineva care sa ma invete cum sa fiu in regula?,,. In aceste situatii, spaga se da chiar in momentul controlului. Functionarilor le este teama ca, in situatia in care trebuie sa se intalneasca cu cel care da ,,atentia,, peste cateva zile, acesta ar putea organiza un flagrant cu Politia.
· Exista o categorie de functionari care nu primesc spaga direct, ci numai de la anumite persoane. Aceste persoane sunt intermediarii. Daca vrei, spre exemplu, pe cineva care sa iti rezolve o problema rapid la cadastru, va trebui sa gasesti un intermediar caruia sa ii dai spaga si care sa mijloceasca relatia cu functionarul de la cadastru.
Insa chiar si pentru a ajunge la un astfel de intermediar trebuie sa gasesti pe cineva care sa te recomande, pentru ca acestia se feresc sa lucreze cu oricine. Pentru o intabulare, lucrurile sunt ceva mai simple atunci cand vine vorba de metoda prin care se da spaga cuiva care urgenteaza lucrurile. In primul rand trebuie sa mergi la un notariat unde, vorbind cu clientii de acolo, sigur se gaseste un binevoitor, de obicei colaboratori ai notariatelor pentru diverse relatii cu judecatoriile.

Cum sa dai spaga fara sa trezesti suspiciuni

· Metoda revistei: plicul cu bani este strecurat intr-o revista sau carte care va fi ,,uitata,, la destinatarul spagii.
· Metoda amicului comun: spaga este transmisa printr-o persoana apropiata destinatarului, in care acesta are incredere deplina.
· Metoda curierului: sub forma de bani sau obiecte de valoare, spaga este trimisa, ca un cadou, printr-o firma de curierat rapid.
· Metoda actelor: plicul cu bani este plasat intr-un teanc de acte (formulare, adeverinte etc.) inmanate destinatarului spagii.