Şeful statului a anunţat că vrea să se adreseze luni, la ora 15.00, în Plenul reunit al celor două Camere cu un mesaj privind problemele de politică internă.
În acest sens, în data de 10 iunie preşedintele a transmis o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în care cerea să adreseze, pe 27 iunie, un mesaj Parlamentului cu privire la problemele de politică internă.
„În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, doresc să adresez Parlamentului un mesaj cu privire la probleme de politică internă. Vă propun ca data prezentării mesajului să fie data de 27 iunie 2011 la o oră pe care să o stabiliţi dumneavoastră, în funcţie de programul celor două Camere ale Parlamentului”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
La prezentarea mesajului şefului statului va participa şi premierul Emil Boc, potrivit informaţiilor Guvernului.
În schimb, parlamentarii Opoziţiei nu vor participa la discursul preşedintelui.  „Nu vom participa la acest monolog al lui Traian Băsescu. Este foarte clar că preşedintele, mai ales după întâlnirea de la Cotroceni, şi-a confirmat incapacitatea de a dialoga. Nu a răspuns serios şi aşteptăm în continuare să răspundă serios şi justificat de ce se opune ideii de a construi o comisie tripartită între putere, opoziţie şi BNR, o comisie anticriză care să ia măsurile economice necesare şi să obţină sprijinul politic pentru toate măsurile economice şi sociale necesare în această perioadă de criză”, a spus copreşedintele USL, Victor Ponta.