În ultimele zile există o discuție intensă cu privire la  vaccinul anti-COVID.  Doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul “Matei Balş“, spune că vaccinarea reprezintă “singura soluţie reală” pentru întoarcerea “la viaţa normală”. O serie de discuții importante au avut loc vineri în cadrul unei eveniment organizat online de Colegiul Medicilor România.

Mesajul lui Adrian Marinescu privind vaccinarea

“Dacă vorbim de beneficiile pe care le are vaccinul aici lucrurile sunt mai mult decât clare şi este uşor să ne uităm nu numai la studiile clinice. (…) Mi se pare mult mai important că astăzi vedem, de exemplu, că sunt milioane de oameni care sunt vaccinaţi şi că aceşti oameni au minime reacţii adverse care sunt foarte rare, care sunt rezolvate foarte rapid. Reacţii adverse care au durat 24 de ore, chiar şi mai puţin şi nu au fost lucruri notabile. (…) Eu cred că este evident pentru noi toţi că vaccinul, varianta de vaccin pe care o avem acum, este singura soluţie reală pe care o avem şi singura soluţie ca să ne întoarcem nu mâine, dar, într-un interval scurt de timp, la viaţa normală pe care am avut-o înainte”, a declarat Marinescu.

Mai mult, medicul a mai atras atenția că în prezent, vaccinarea va duce la reducerea cazurilor severe de COVID-19 şi, concomitent, a mortalităţii în cazul acestei afecţiuni teribile. De asemenea, Marinescu spune că în fiecare zi se prezintă la Institutul “Matei Balş”  numeroase persoane cu forme grave de COVID-19 care au nevoie de oxigen.

“Pierderile de vieţi omeneşti practic trebuie să se reducă la cât se poate de mult. Este principalul lucru pe care îl face vaccinul: să împiedice îmbolnăvirea, să împiedice formele severe şi în felul acesta să reducă mortalitatea, lucruri care nu s-au putut întâmpla în 2020 şi statisticile ne arată foarte clar. Eu cred că pentru aceste persoane şi pentru toţi care sunt în cazul lor este nevoie de vaccin şi că acest vaccin într-adevăr ne va arăta că lucrurile pot să arate altfel cu pandemia. De multe ori, tinerii sau cei de vârstă medie spun că, din punctul lor de vedere, nu este nevoie de vaccin că ei oricum vor face o formă uşoară. Acest lucru este o mare greşeală de abordare, pentru că nimeni nu poate să fie convins de la început ce formă va face. (…) Nimeni nu poate să ştie de la început ce formă va face, nimeni nu poate să garanteze acest lucru şi oricum în familiile lor, între cunoscuţi sigur vor fi şi persoane vulnerabile care vor face cu mare probabilitate o formă severă”, a mai spus doctorul de la Matei Balș.