Medicii legiști au confirmat! Un caz George Floyd și în România? Bărbatul de 63 de ani din Pitești a murit ca urmare a intervenției polițiștilor.

Foarte asemănător cu cazul din SUA, care a atras protestele fără precedent din istoria Americii, moartea s-a produs pein asfixiere, ca urmare a traumei din zona gâtului.

Medicii legiști au confirmat! Polițiștii din Argeș au omorât bărbatul

Bărbatul care a murit după o intervenție a Poliției în Argeș a avut o moarte violentă, în urma asfixiei mecanice, după comprimarea gâtului și toracelui, a declarat duminică dimineață, medicul șef legist din Argeș, Dan Manu.

Acesta a declarat că, în urma autopsiei efectuate sâmbătă dimineață, rezultatele preliminare arată că “că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, prin comprimarea părților moi ale gâtului și ale toracelui”.

Medicul legist a precizat, răspunzând la o întrebare, că bărbatul nu a murit de infarct. De asemenea, a precizat Dan Manu, acesta avea o alcoolemie de peste 2 la mie.

“Sunt mai multe traumatisme, şi cranio-cerebrale, evident care s-au putut produce prin cădere şi lovire (…) şi aceste leziuni traumatice, care au dus la asfixia mecanică, traumatismul cervical şi traumatismul toracic”, a explicat Dan Manu, potrivit hotnews.ro.

Urmează să fie făcute și alte analize

Medicul legist a spus că urmează să fie făcute și alte analize în acest caz: “Sunt prelevate probe biologice care merg la microscop, la laboratoarele noastre”.

Marius Ștefan, prim procuror al Parchetului Argeș a spus, în aceeași conferință de presă, că au fost efectuate cercetări la fața locului și au fost audiate persoanele care erau acolo la momentul incidentului, inclusiv polițiștii.

Un bărbat de 63 de ani din Pitești a murit la scurt timp după ce a fost imobilizat de polițiști pe motiv că refuza să plece de la terasa unui restaurant cuprins de incendiu. În imaginile apărute în presa locală se poate vedea cum bărbatul a fost trântit de polițiști cu fața la pământ.

Parchetul face cercetări pentru purtare abuzivă și ucidere din culpă, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, se declară “convins că se va face urgent lumină în acel caz şi se va stabili cine se face vinovat de moartea bărbatului”.

Incidentul a avut loc vineri, la un restaurant din Autogara Sud din Piteşti. Friteuza din restaurant a luat foc, iar în urma apelurilor la 112 acolo au fost trimise echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă şi Poliţie.

Echipajul de pe ambulanță nu l-a putut salva

La un moment dat bărbatul, care nu voia să plece de la terasă, este împins de un polițist, care îl trântește la pământ, în timp ce un alt agent îl înjură. În imagini pot fi văzuți apoi mai mulți polițiști care încearcă să îl imobilizeze pe bărbatul care era căzut.

La scurt timp, bărbatului i s-a făcut rău, iar echipajul de pe ambulanță nu l-a putut salva, fiind declarat decesul.

”În timp ce asigurau intervenția pompierilor la un incendiu, polițiștii Secției 2 Poliție Pitești au fost nevoiți să încătușeze un bărbat, aflat sub influența băuturilor alcoolice, care refuza să părăsească locația și devenise reclalcitrant.

Bărbatul, de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator. La fața locului a ajuns un echipaj al Ambulanței pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate, însă acesta a decedat. A fost informat procurorul”, se arată în comunicatul oficial emis de Poliție.

Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator

Victima a intrat în stop cardio-respirator imediat cum a fost pus la pământ de poliţişti şi nu a mai răspuns apoi la manevrele de resuscitare ale echipajului de pe Ambulanţă, chemat de urgenţă la faţa locului.

Bărbatul ar fi avut asupra lui tratament pentru o boală gravă de care ar fi suferit.

”Cu ocazia intervenției la un incendiu care se manifesta la un local din Pitești, un bărbat care consuma băuturi alcoolice la o masă a refuzat să iasă din incintă.

Ca urmare, bărbatul a fost somat, iar având în vedere că nu s-a supus somațiilor și s-a manifestat recalcitrant, s-a procedat la evacuarea sa.

Ulterior, în timpul intervenției, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, fapt pentru care a fost solicitat un echipaj medical.

Din păcate, îngrijirile medicale au fost fără rezultat. În urma evenimentului, a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă și ucidere din culpă”, a precizat şi Florin Popa, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş.