Transportul vaccinurilor din Italia are loc în condiții de maximă siguranță

Vaccinurile Pfizer și Moderna ar reuși să protejeze împotriva Covid-19 timp de cel puțin nouă luni, a afirmat directorul pentru cercetarea analizelor biologice de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, Peter Marks, în timpul unei întâlniri a Asociației Medicale americane, conform lastampa.it

Deși cele mai recente date au demonstrat că protecția acestor vaccinuri bazate pe noua tehnologie ARN mesager durează cel puțin șase luni, „noi credem că durata este de nouă luni și vom continua să studiem această ipoteză. Cu fiecare lună care trece acumulăm mai multe date și certitudini”. În special, este studiat cazul în care imunitatea scade în timp, mai ales la categorii mai expuse riscului, cum ar fi persoanele în vârstă.

Dezbaterea privind vaccinul Johnson&Johnson continuă

Între timp, în Italia, dezbaterea privind vaccinul Johnson&Johnson continuă, mai ales după zvonul potrivit căruia premierul Mario Draghi nu va reînnoi contractele pentru serurile cu vector viral, J&J și AstraZeneza, și se va concentra pe Pfizer și Moderna pentru 2022.

„Dacă suntem capabili să înțelegem care sunt persoanele expuse riscului, de ce să nu limităm utilizarea lor? Avem diferite tipuri de vaccinuri, este corect să continuăm cu proiectul de farmacovigilență, deoarece ne conduce să spunem dacă există categorii care pot întâmpina efecte secundare. Niciun vaccin nu prezintă risc zero”, a afirmat imunologul Antonella Viola de la Universitatea din Padova pentru Radio Capital.

Ulterior, a intervenit și Francesco Vaia, directorul sanitar de la Institutul „Spallanzani” din Roma: „Suspendarea a fost o datorie, dar nu este bine pentru campania de vaccinare. Ce să preferăm în acest moment? Răspunsul la această întrebare este unic: nu poate exista nicio ezitare, Agenția Italiană a Medicamentului (AIFA), și cea europeană, EMA, trebuie să investigheze încă de astăzi dosarul și să decidă”.

Vestea redeschiderii stadioanelor în vederea Campionatului European a trimis un semnal de speranță pentru redeschideri. Iar politica cere ca aceleași măsuri să fie luate și pentru cinematografe, teatre și concerte.

„Guvernul a făcut bine să deschidă stadioanele pentru Campionatele Europene. Acum, aceeași măsură trebuie luată pentru spectacole live și concerte planificate în aer liber. Să salvăm sezonul estival al culturii, mai avem timp”, a declarat senatorul PD Andrea Marcucci.

Și senatorii din Italia Viva, Daniela Sbrollini și Giuseppe Cucca, cer tratament egal:

„Dacă este planificată o redeschidere la 25% din capacitate pentru stadioane, aceasta trebuie să fie aceeași pentru teatre, cinematografe și concerte: industria divertismentului trebuie să programeze din nou evenimente pentru a relansa oferta culturală și a evita pierderea ulterioară a locurilor de muncă și un bun neprețuit cu valoare socială”.