Oamenii de știință britanici au început mai multe testări pentru a dovedi că tratamentul cu banalul ibuprofen este benefic în tratarea pacienților bolnavi de coronavirus. Ibuprofenul este substanța activă care se găsește în Nurofen.

Dacă testele ies în concordanță cu dorințele medicilor, pacienții cu coronavirus vor fi ținuți departe de ventilatoare cu un medicament cu costuri reduse.

Cum se va desfășura testarea

În cadrul studiului, denumit Liberat, jumătate dintre pacienți vor primi ibuprofen, pe lângă tratamentul obișnuit. De asemenea, se va folosi o formulă specială de ibuprofen, nu tabletele obișnuite pe care oamenii le cumpără din farmacii.

Studiile făcute pe animale sugerează că ar putea trata sindromul respirator acut, una dintre complicațiile în cazul coronavirusului sever.

Profesorul Mitul Mehta, de la King’s College London, unul dim membrii echipei de cercetare, a declarat: „Trebuie să facem studiul pentru a arăta că realitatea se potrivește cu așteptările noastre”.

La început se presupunea că ibuprofenul face rău

Multe voci au susținut, la începutul pandemiei, că ibuprofenul nu este potrivit pentru pacienții cu o formă ușoară de coronavirus. Chiar ministrul francez al Sănătății, Oliver Veran, a declarat că administrarea de medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ar putea agrava infecția și i-a sfătuit pe pacienți să ia, în schimb, paracetamol.

După o revizuire a Comisiei pentru medicamentele s-a ajuns la concluzia că, la fel ca paracetamolul, ibuprofenul este sigur în cazul pacienților cu coronavirus. Ambele medicamente pot reduce temperatura și pot ajuta la tratarea simptomelor asemănătoare gripei.

Remdesivir, medicamentul recomandat pentru anumiți pacienți cu coronavirus

Agenția europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea medicamentului Remdesivir de mai mult timp, însă doar pentru anumiți pacienți bolnavi cu coronavirus.

„Însă UE acţionează rapid pentru următorul pas al procedurii de autorizare. Procedura echivalentă în SUA se numeşte aprobare accelerată, spre deosebire de licenţa standard pe care Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) o acordă medicamentelor care trec de toate testele”, explică agenţia Reuters. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat, în procedură de urgenţă, pe 1 mai, utilizarea medicamentului antiviral Remdesivir pentru tratarea pacienţilor care suferă de coronavirus.