Medicamentele care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, si al caror pret este stabilit de Ministerul Sanatatii, se vor ieftini cu 4-5%, in functie de valuta ce a stat la baza calcularii pretului fiecarui produs in parte.

Ministerul Sanatatii ajustează trimestrial, in functie de evolutia cursului de schimb valutar, preturile medicamentelor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. In ultima perioada, din cauza aprecierii acestor cursuri de schimb, preturile de vanzare cu amanuntul din farmacii vor putea fi micsorate.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii mentioneaza ca, medicamentele care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC), din categoria carora fac parte aspirina, paracetamolul, unguentele, algocalminul fiole etc, au preturi care se stabilesc in mod liber pe piata, fara interventia ministerului. Acestea nu vor beneficia de reduceri.

Potrivit reprezentantilor Ministerului in unele farmacii, o parte din imporatorii si distribuitorii de medicamente practica deja preturile reduse.

Sursa: Capital, 15 martie 2006